Monday, December 26, 2011

Masakan Dalam Pantang : Kepala Ikan Masak 2 Rasa

Masakan dalam pantang kali ini Kepala Ikan Masak Dua Rasa.

Bahan-Bahan :
Kepala ikan tenggiri. Kenapa kepala? sebab yang tu yang ada.
3 ulas bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dihiris
1 ulas bawang besar di hiris bulat-bulat
1 biji cabai merah di potong kecil
2 sudu besar cabai kering kisar ( kalau malas, guna ja cili boh )
1/2 in halia muda dipotong kecil
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Gula
Air
Minyak

Cara-cara:
- Kepala ikan digoreng garam kunyit dan letak tepi
- Tumis bawang besar kisar, halia dan bawang putih
- Masukkan cabai kisar dan gula
- Masukkan sos cili, sos tomato dan garam dan masukkan air untuk mendapatkan kuah
- Selepas mendidih masukkan ikan tenggir, bawang besar yang dipotong bulat dan cabai besar, gaul hingga sekata.

Dah boleh makan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...