Posts

Showing posts from October, 2012

PenBEX 2012 - Tasek Gelugor

Image
Ekspo Usahawan Bumiputera Pulau Pinang (PenBEX) sekali lagi akan diadakan pada 9 - 17 November 2012 bertempat di Dataran Taransformasi Usahawan, Kubang Menerong, Tasek Gelugor.

Ekspo ini bertujuan mewujudkan jalinan perniagaan strategik dikalangan usahawan, peniaga, pengilang, pemborong dengan agensi/jabatan kerajaan dan pelanggan. Macam-macam ada. Dulu diadakan di Dewan Millenium Kepala Batas.

Maklumat lanjut rasanya klik
* http://www.perda.gov.my/
*http://www.facebook.com/PenBEX

Dataran Transformasi Usahawan tuuuu aku tak tau, kalau Kompleks Komersial Tasik Gelugor lokasi macam Google Map kat bawah ni.


View Kompleks Komersial Tasek Gelugor in a larger map

UPDATE:
14/11/2012 : kami baru sampai kesana. Nak lihat apa yang ada disana dan lokasi sebenar PenBEX sila layari SINI.

Penang Space Festival with NASA 2012

Image
Sekali lagi USM menjadi destinasi melihat rahsia angkasa. Sebuah festival yang menjadikan angkasa sebagai agenda. Penang Space Festival pada 29-30 oktober 2012. Kali ini NASA pun ada beri ceramah. Jadi jangan ketinggalan datang ke SAINS@USM, Bukit Jambul, Pulau Pinang.


Berbagai aktiviti yang ada dan boleh ambil bahagian seperti Water Rocket, Spectrohelioscope / Rainbow Box, Sundial and Sun Observation dan Paper Air Plane. Apa kebenda tuu? Nak tau? Haaa... kena datang.
Masa lawatan 9 pagi - 10 malam jadi berbagai acara diadakan dari pagi hingga ke malam. Tak jemu punya. Disamping itu berbagai aktiviti lagi adakan berbagai pertandingan seperti mewarna dan pakaian angkasa, mencerap matahari, klinik teleskop, pameran dan banyak lagi.
Ceramah-ceramah juga diadakan untuk dua hari tersebut. Penceramah-penceramah dari dalam dan luar negara termasuk dari NASA. Lihat aktiviti kat bawah.

Monday, 29 October 2012
TIME TITLE 9.00 am – 11.00 am OPENING CAREMONY Auditorium Murad Mohd Noor 11.00 am – 1.0…

Kenapa TV Banyak Rancangan Nyanyi ?

Image
La nie kalau kat TV tu tak habis-habis dengan rancangan nyanyi dan hiburan. Dari reality TV, pertandingan sampai ke persembahan nyanyian. Ada yang boleh nangis. Kenapa jadi macam nie. Tak tau nak buat rancangan TV lain ka atau rancangan macam nie yang dapat sambutan.
Cuba kita lihat jika di tadika, kalau tak nyanyi tak di namakan tadika la. seronok nyanyi ramai-ramai dengan tarian sekali. Memang comel. Apa yang dibuat bukan suka-suka tetapi merupakan kaedah untuk meningkatkan kebolahan kanak-kanak dari segi kognitif, afektif dan psikomotor bagi membantu perkembangan otak anak-anak. Siap ada persembahan akhir tahun lagi ( kadang-kadang ibu bapa nak tonton anak sendiri buat persembahan pun kena bayar mahal-mahal ~ buat kat hotel pun ada).

Bila masuk sekolah rendah dan menengah, mula didedahkan dengan suasana yang lebih meriah dan luas. Berbagai hari yang disambut disekolah yang di selit dengan nyanyian. Ada juga sekolah yang mengadakan pertandingan. Ketika nie tak nyayilah lagu " …

Hari Landskap Negara Peringkat P.Pinang 2012

Image
Dah lama benda nie berlaku, baru nak tulih. Hari Landskap Negara Peringkat Pulau Pinang pada 6-7 Oktober 2012 lepas di Vision Park Bertam Kepala Batas.
Vison Park merupakan satu-satunya taman beriadah kat sebelah Seberang Perai Utara nie. Dikelilingi dengan pokok kelapa sawit, pokok-pokok lain tak berapa besar jadi panas sikit la. Rasanya ini pertama kali ada acara besar dilansungkan di Vison Park.
Hari pertama diadakan perasmian oleh TYT DSU Hj Abdul Rahman Hj Abbas Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang. Aku datang hari kedua, cuaca cerah. Masuk sahaja ke dalam Vison Park disambut dengan khemah-khemah pameran dan jualan berbagai agensi dan individu. Katbawah antara gambar barang yang dipamer dan di jual.

Selepas khemah pameran, di kanan taman terdapat tasik yang menghadap ke Masjid Abdullah Fahim. Ramai juga yang memancing kat sini. Entahlah pertandingan atau suka-suka.

Jalan lagi, dok cari sekeliling kat mana ada pameran landskap disekitar Vision Park tetapi malang sekali hanya ada sej…

Selamat Hari Kanak-kanak 2012

Image
Selamat Hari Kanak-kanak untuk anak-anak aku. Siti Sarah, Muhammad Ammar, Ahmad Firas dan Nur Fatini.

Oktoberfest Malaysia : Apa Kebendanya?

Image
Dah hujung Oktober baru nak tulis. Bukan nak promosi Oktoberfest nie, tapi dalam FB ada kawan-kawan sebangsa dan seagama dok "Like" benda nie. Tak pasti lah depa paham apa kebendanya. Yang aku nampak depa tak "Like" yang ada gambar arak berbuih tu tetapi "Like" gambar hadiah sampingan atau barangan promosi. Mungkin tawaran promosi tu menarik seperti gambar kat bawah nie.


Kalau nak "Like" pun fikir-fikirkan lah, sebab setelah "Like", benda tu akan masuk ke "Wall" kita dan dengan tak secara langsung kita telah menjadi agen promosi mereka.

Malaysia nie hebat, semua benda nak di rayakan walau bukan dari kaum-kaum yang ada kat sini. Rasanya kita tak ada kena mengena dengan German (dulu-dulu belajar sejarah tak jumpa perkataan Tanah Melayu pernah dijajah German). Mungkin seronok nak buat parti arak. Benda bersangkutan dengan syaitan nie memang seronok.

Nak tau mengenai apa tu Oktoberfest boleh lawati http://en.wikipedia.org/wiki/Ok…

Kabel Elektrik Bernilai RM12 Juta Ditemuai

Image
Gila punya mahai kabel elektrik yang dicuri. Entah kabel TM atau TNB.  Tapi dah jumpa semula selepas lebih 40 tahun.

Tak paham aku cam mana lukisan nie boleh jadi mahai cam tu. RM 12 juta untuk gambar kabel elektrik ?? Nanti aku nak lukis soket elektrik pulak. Sapa mau beli ??

17 October 2012 : A $4 million Roy Lichtenstein painting that disappeared 42 years ago when it was sent out for cleaning was returned to its owner in Manhattan.

The painting was returned to Barbara Bertozzi Castelli, the widow of art dealer Leo Castelli, Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara and the FBI said today at a press conference.

7 Hari Lagi Aku Kayaaaa

Image
Dibawah merupakan email yang aku dapat supaya menuntut duit USD $ 1,000,000.00 dalam masa 7 hari siap ada nombor geran. Tungguuuu nanti aku kaya. Hahahaaaaa.

Macam-macam buat nak bagi orang percaya, tapi ada yang termakan juga walau tak masuk akal.
*************************
Re: Tuntutan Geran Anda Sekarang
From: G.R.E.C

PUSAT GLOBAL kemelesetan PEMBASMIAN SURUHANJAYA PEMBERIAN USD $ 1,000, 000.00 KEPADA ANDA UNTUK PENDIDIKAN PERIBADI ANDA, DAN PEMBANGUNAN PERNIAGAAN.

Ini adalah untuk memaklumkan bahawa anda telah dipilih Oleh Lembaga Pemegang Amanah PUSAT UNTUK kemelesetan GLOBAL PEMBASMIAN SURUHANJAYA satu gabungan GROUP BANK DUNIA sebagai salah satu penerima akhir Pemberian Tunai untuk peningkatan KESIHATAN DIRI anda, PENDIDIKAN PEMBANGUNAN DAN PERNIAGAAN. Dana ini bebas diberikan kepada anda untuk perniagaan anda, pembangunan pendidikan dan peribadi dan sekurang-kurangnya 30% akan digunakan oleh anda untuk membangunkan sebahagian daripada persekitaran anda, kerana ini adalah satu p…

Restoran Minah, Gelugor

Image
Nie cerita dua tiga minggu lepas sebab lama dah tak buat makan-makan dengan rakan setugas. Mula-mula ada rancangan nak pi ke Kayu Nasi Kandar ( boleh la kena kayu tengah belakang ) tapi dekat ujung-ujung dah pindah ke Restoran Minah. Aku OK ja, janji makan.
Dekat ja dengan tempat kerja, jadi keluar ramai-ramai untuk makan tengahari. Manu yang diambil:

Dan tambahan sepring air asam. Susah nak cari yang jenis ada kerisik nie. Mangkuk yang diguna pun klasik.
Restoran Minah menyediakan masakan ala kampung. Macam-macam ada. Yang terfemes kari kepala ikan, rasa boleh tahan la ( aku bukan reti makan kepala ikan). Menu lain ikan bakar, kari, masak lemak, berbagai jenis kerabu seperti kerabu mempelam dan togeh, ulam ulaman dan sambal belacan dan banyak lagi lah.
Suasana dalam restoran selesa, luas dan bersih. Yang kurang sikit ialah tempat parking yang terhad dan sempit kat depan tu. Jadi kalau sampai sini pandai-pandailah cari parking samaada ditepi jalan besar atau berhadapan deretan kedai k…

Restoran Arabian Mendy, Sungai Petani

Image
Lama tak tulih pasai makan-makan. Nie cerita dua minggu lepas. Lama tak kena nasi arab ( nasi arab, "arab" dikira kata nama khas atau umum ? ). Search kat internet ramai yang tulis Restoran Hadramawt kat Bandar PERDA. Cadang nak kesitu tapi jauh la pulak.

Bersempena dengan cuti peristiwa Hari Sukan SK Bertam Perdana kami pun cuti juga. Jadi menghala ke Sungai Petani membeli belah apa yang patut kat TESCO. TESCO Sungai Petani Utara. Oleh kerana berada Sungai Petani jadi ada sebuah restoran nasi arab kat area tu. Adalah satu waktu dahulu ternampak restoran nie, tapi tak masuk pun. Jadi kali ini restoran nie menjadi mangsa.

Haaaa nie dia Restoran Arabian Mendy. Ramai juga kat internet yang tulis mengenai restoran nie. Muka depan terbentang tulisan arab, jangan silap tuuu bukan bismilah tapi rasanya nama restoran tu dalam bahasa arab kot ( hantu syaitan tak lari tengok benda nie).

Masa kami datang tak ramai orang mungkin dah lebih jam 2 petang, tambahan pula hari bekerja. Menu…

Masjid Abdullah Fahim : Pembukaan

Image
Pembukaan Masjid Abdullah Fahim : Masjid Daerah Kepala Batas. 
Mula Solat Fardhu : 11/10/2012 (Khamis) Solat Zohor
Mula Solat Jumaat : 12/10/2012
Senarai qaryah dibawah Masjid Abdullah Fahim:
- Surau Al Ridhuan Penang Golf Resort
- Surau Al Muhtadin Bertam Perdana
- Surau Ar Rayyan Bertam Perdana
- Surau Al Husna Shahbandar  Bertam Perdana
- Surau Al Muttaqin Bandar Putra Bertam
- Surau As Salikin Bandar Putra Bertam
- Surau Al Falah Bandar Putra Bertam

Lokasi:


View Masjid Abdullah Fahim in a larger map
***********JOM MAI RAMAI-RAMAI************

Kenapa Masuk Restoran Non-Muslim

Image
Dok jalan-jalan kat komplek beli belah pasti akan melintasi kedai-kedai yang diusahakan oleh non-Muslim. Ada restoran non-Muslim yang kalau kita lintas pun tak mau tengok restoran tu. Ada juga restoran non muslim yang kita masuk. Kenapa ya?? Dari apa yang aku rasa dalam kepala otak aku nie, maka terbitlah sebabnya dibawah.

1) Nama Kedai :
Yang ini penting. Untuk menarik orang Islam masuk makan, nama kedai mesti diambil berat. Nama tu biarlah tak ada unsur-unsur sesuatu bangsa atau ugama yang ketara. Tak mau lah nama Restoran Tong San, Maniam Banana Leaf Restaurant, nama macam nie conpom depa tak masuk punya. Letak nama Arab atau letakkan nama orang putih haaaaa baru depa tak pikiaq dua tiga kali nak masuk. Tambah kalau ada ala-ala Perancis kat depan tu lagi best. D'Banana Leaf baru kelasss.
2) Sign Board :
Tanda nama kedai. Nama dah cantik ada ala-ala orang putih sikit Perancis sikit. Papan tanda pula kena betul. Tulisan mesti guna Bahasa Kebangsaan kalau nak guna bahasa lain pa…

SKBP - Kejohanan Sukan Kali Ke-3

Image
Pada 29 September 2012, seawal jam 7.45 pagi aku hantar Ammar ke SK Bertam Perdana . Mereka berkumpul sebelum ke Komplek Sukan MPSP Kepala Batas untuk acara Kejohanan Sukan Kali Ke-3. Lepas hantar dia, dalam jam 8.30 pagi kami ke Komplek Sukan.
Kami cuma dok kat bawah pokok berhampiran alat permainan. Teduh sikit walau tak ada kerusi. Tangga ayam komplek ( betul ka tangga stadium tu orang panggil tangga ayam ) menghadap matahari, panassss.

Acara dimulai dengan perbarisan rumah-rumah sukan melakukan lintas hormat depan VIP dan memasuki padang.

Lagu Negaraku, Negeri Kita dan Lagu sekolah berkumandang. Diikuti dengan ikrar pelajar.
Seterusnya bacaan doa oleh ustaz dan diikuti oleh ucapan Pengetua Tn Hj Ahmad Baker dan dirasmikan oleh aku terlupa pulak.
Acara dimulai dengan lari 50M lelaki. Ammar masuk acara nie.

Lepas acara Ammar tamat, isteri aku balik dengan Firas dan Fatini. Tak larat nak kena dukung saja.

Hari ini dipertandingkan acara lari dan juga acara untuk pra-sekolah sahaja. A…