Tuesday, October 30, 2012

PenBEX 2012 - Tasek Gelugor

Ekspo Usahawan Bumiputera Pulau Pinang (PenBEX) sekali lagi akan diadakan pada 9 - 17 November 2012 bertempat di Dataran Taransformasi Usahawan, Kubang Menerong, Tasek Gelugor.

Ekspo ini bertujuan mewujudkan jalinan perniagaan strategik dikalangan usahawan, peniaga, pengilang, pemborong dengan agensi/jabatan kerajaan dan pelanggan. Macam-macam ada. Dulu diadakan di Dewan Millenium Kepala Batas.

Maklumat lanjut rasanya klik
* http://www.perda.gov.my/
*http://www.facebook.com/PenBEX

Dataran Transformasi Usahawan tuuuu aku tak tau, kalau Kompleks Komersial Tasik Gelugor lokasi macam Google Map kat bawah ni.


View Kompleks Komersial Tasek Gelugor in a larger map

UPDATE:
14/11/2012 : kami baru sampai kesana. Nak lihat apa yang ada disana dan lokasi sebenar PenBEX sila layari SINI.

Thursday, October 25, 2012

Penang Space Festival with NASA 2012

Sekali lagi USM menjadi destinasi melihat rahsia angkasa. Sebuah festival yang menjadikan angkasa sebagai agenda. Penang Space Festival pada 29-30 oktober 2012. Kali ini NASA pun ada beri ceramah. Jadi jangan ketinggalan datang ke SAINS@USM, Bukit Jambul, Pulau Pinang.


Berbagai aktiviti yang ada dan boleh ambil bahagian seperti Water Rocket, Spectrohelioscope / Rainbow Box, Sundial and Sun Observation dan Paper Air Plane. Apa kebenda tuu? Nak tau? Haaa... kena datang.

Masa lawatan 9 pagi - 10 malam jadi berbagai acara diadakan dari pagi hingga ke malam. Tak jemu punya. Disamping itu berbagai aktiviti lagi adakan berbagai pertandingan seperti mewarna dan pakaian angkasa, mencerap matahari, klinik teleskop, pameran dan banyak lagi.

Ceramah-ceramah juga diadakan untuk dua hari tersebut. Penceramah-penceramah dari dalam dan luar negara termasuk dari NASA. Lihat aktiviti kat bawah.

Monday, 29 October 2012

TIME
TITLE
9.00 am – 11.00 am
OPENING CAREMONY
Auditorium Murad Mohd Noor
11.00 am – 1.00 pm
TALK BY NASA
Auditorium Murad Mohd Noor
Auditorium Ishak Pateh Akhir
2.00 pm – 4.00 pm
TALK BY NASA
Auditorium Murad Mohd Noor
Auditorium Ishak Pateh Akhir
5.00 pm – 6.00 pm
RECENT ADVANCES IN SPACE TECHNOLOGY
by School of Aerospace Engineering, USM
Auditorium Murad Mohd Noor
8.00 pm – 9.00 pm
KEPENTINGAN ILMU FALAK DALAM IBADAH
by Bahagian Falak, Jabatan Mufti Pulau Pinang
Auditorium Murad Mohd Noor

Tuesday, 30 October 2012
TIME
TITLE
10.00 am – 11.00 am
ANCIENT METEORITE IMPACT CRATER AT BUKIT BUNUH, LENGGONG, PERAK
by Pusat Penyelidikan Arkeologi Global, USM
Auditorium Murad Mohd Noor
12.00 noon – 1.00 pm
FUNGSI SATELIT, BELON KAJI CUACA DAN ALATAN LAIN DALAM SISTEM MONITOR BENCANA ALAM, CUACA & PERSEKITARAN
by Jabatan Meteorologi Malaysia
Auditorium Ishak Pateh Akhir
2.00 pm – 3.00 pm
THE SCALE OF THE UNIVERSE
by Assoc. Prof. Abdul Halim Abdul Aziz, USM
Auditorium Murad Mohd Noor
4.00 pm – 5.00 pm
ASTROPHOTOGRAPHY TECHNIQUES
by CK Lim, Perseid Telescopes & Binoculars
Auditorium Ishak Pateh Akhir
8.00 pm – 9.00 pm
THE MAYAN PROPHECY OF 21ST DEC 2012 – FACT OR MYTH?
by Assoc. Prof. Chong Hon Yew, USM
Auditorium Murad Mohd Noor

Nak datang ? Tak tahu lokasi ? SAINS@USM terletak di Bukit Jambul, Pulau Pinang berdekatan Hotel Equotorial Penang. Lihat Google Map kat bawah lagi senang.


View Larger Map

Maklumat lanjut boleh lawati (semua gambar dan jadual ceramah aku dapat dari laman web dan blog kat bawah) :
http://mufti.penang.gov.my/
http://penangspacefestival.blogspot.com/
http://falakpenang.blogspot.com/

Wednesday, October 24, 2012

Kenapa TV Banyak Rancangan Nyanyi ?

La nie kalau kat TV tu tak habis-habis dengan rancangan nyanyi dan hiburan. Dari reality TV, pertandingan sampai ke persembahan nyanyian. Ada yang boleh nangis. Kenapa jadi macam nie. Tak tau nak buat rancangan TV lain ka atau rancangan macam nie yang dapat sambutan.
gambar hiasan
Cuba kita lihat jika di tadika, kalau tak nyanyi tak di namakan tadika la. seronok nyanyi ramai-ramai dengan tarian sekali. Memang comel. Apa yang dibuat bukan suka-suka tetapi merupakan kaedah untuk meningkatkan kebolahan kanak-kanak dari segi kognitif, afektif dan psikomotor bagi membantu perkembangan otak anak-anak. Siap ada persembahan akhir tahun lagi ( kadang-kadang ibu bapa nak tonton anak sendiri buat persembahan pun kena bayar mahal-mahal ~ buat kat hotel pun ada).

Bila masuk sekolah rendah dan menengah, mula didedahkan dengan suasana yang lebih meriah dan luas. Berbagai hari yang disambut disekolah yang di selit dengan nyanyian. Ada juga sekolah yang mengadakan pertandingan. Ketika nie tak nyayilah lagu " Twinkle twinkle little star, How I wonder what you are....". Ketika ini kanak-kanak mula didedahkan dengan lagu-lagu orang dewasa. Cinta, putus cinta, cinta terhalang dan entah apa-apa cinta lagi (ada lagikah pencipta lagu reka lagu kanak-kanak ketika ini ?) . Ketika ini juga kalau dah ada suara tu merata cikgu bawa menyanyi untuk menaikkan nama sekolah.

Ketika usia ini bukan sahaja sekolah malah ada stesyen-stesyen radio yang menganjurkan pertandingan nyanyian untuk kanak-kanak. Diberilah berbagai nama program dengan berbagai matlamat. Salah satu matlamat ialah untuk menjadikan peserta berani dan meningkatkan jati diri atau orang putih kata self esteem disamping mencungkil bakat-bakat baru. Stesyen TV pun apa kurangnya mengenengahkan bakat-bakat cilik ini. Bersoraklah mak bapak memberi sokongan kepada anak-anak.

Dah lepas sekolah menengah apa lagi ke Universiti la pulak. Tempat ini lagi hebat. Duduk kat Universiti segala macam ada dan pelajar boleh mengurus sendiri apa yang mereka nak buat. Menyanyi, menari berlakon semua ada dengan prasarana dewan yang hebat dengan set pencahayaan dan sistem bunyi yang terbaik. Bukan mereka ja buat persembahan malah ada artis jemputan lagi. Aktiviti kesenian didokong oleh persatuan-persatuan dan juga universiti. Pertandingan dan persembahan bermatlamat untuk memantapkan kepimpinan dan menggerakkan persatuan disamping untuk hiburan.

Bila mereka tamat belajar maka akan menjawat jawatan dalam berbagai sektor termasuklah dalam industri hiburan atau stesyen media. Maka apa yang telah dilalui dari kecil hingga dewasa akan di sampaikan dalam media yang baru dan lebih maju. Maka lahirlah berbagai program hiburan untuk disogokkan. Jeng....jeng...jeng.... nampak mudah ja aku punya kesimpulan kan? Boleh percaya ka?

Nyanyian dan kesenian nie bukan tak boleh, tetapi biarlah mempunyai landasan dan matlamat yang betul. Dengan kesenian dapat meningkatkan keberanian dalam diri berhadapan orang ramai, dapat meningkatkan daya kepimpinan, dapat meluaskan pergaulan dan berbagai lagi. Jika dari awal kanak-kanak di didik dengan nyanyian dan kesenian yang berkonsepkan nasihat, akhlak dan memuji kebesaran pencipta dan diteruskan disekolah dan universiti berkemungkinan dapat melahirkan berbagai rancangan kesenian yang berlandaskan akhlak yang mulia dapat di ujudkan pada masa akan datang. Ini amat diperlukan untuk memantapkan jati diri anak-anak muda supaya tidak hanyut dengan arus hiburan yang melalaikan.

Apa yang dipelajari dari awal berkemungkinan akan mencorak pemikiran masa hadapan.

Ini hanya pendapat aku yang cetek.

p/s : Selamat Hari Raya Eud Adha dari aku sekeluarga.

Tuesday, October 23, 2012

Hari Landskap Negara Peringkat P.Pinang 2012

Dah lama benda nie berlaku, baru nak tulih. Hari Landskap Negara Peringkat Pulau Pinang pada 6-7 Oktober 2012 lepas di Vision Park Bertam Kepala Batas.
Vision Park Bertam, Kepala Batas
Vison Park merupakan satu-satunya taman beriadah kat sebelah Seberang Perai Utara nie. Dikelilingi dengan pokok kelapa sawit, pokok-pokok lain tak berapa besar jadi panas sikit la. Rasanya ini pertama kali ada acara besar dilansungkan di Vison Park.
Khemah pameran dan jualan.
Hari pertama diadakan perasmian oleh TYT DSU Hj Abdul Rahman Hj Abbas Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang. Aku datang hari kedua, cuaca cerah. Masuk sahaja ke dalam Vison Park disambut dengan khemah-khemah pameran dan jualan berbagai agensi dan individu. Katbawah antara gambar barang yang dipamer dan di jual.
Boleh tahan la harga ayam serama.

Selepas khemah pameran, di kanan taman terdapat tasik yang menghadap ke Masjid Abdullah Fahim. Ramai juga yang memancing kat sini. Entahlah pertandingan atau suka-suka.

Jalan lagi, dok cari sekeliling kat mana ada pameran landskap disekitar Vision Park tetapi malang sekali hanya ada sejemput landskap yang rasanya di buat oleh pihak berkuasa tempatan. Sebelum ini dalam kepala aku terbayang ada sebuah kawasan yang dihiasi dengan landskap-landskap yang menarik yang dibuat oleh agensi-agensi kerajaan dan swasta. Mungkin juga ada pertandingan antara peserta lanskap, siapa paling cantik. Tapi sayang semua tu tak ada. Layan lah walau sejemput.


Kedalam lagi selepas melalui sejemput landskap yang ada kat situ diadakan pula pertandingan burung. Boleh tahan juga banyak sangkar kat situ. Tapi aku tak paham apa yang syok sangat dengan burung nie. Hanya jauhari mengenal manikam.
Pertandingan burung
Dah habis lawat, semua pakat nak balik.
Jom balikkkkkkk....
Sebelum balik anak-anak layan naik kuda seraund.

Acara pun tamat. Keseluruhan bagi aku tak berapa menarik, sebab perkataan LANDSKAP yang menjadi tajuk utama tak mencapai matlamat dan kalau boleh biar ada pameran landskap dan jualan yang lebih banyak kearah landskap seperti jualan pokok bunga, buah-buahan, alatan menyelanggara landskap, baja dan sebagainya.

Lokasi Vision Park bersebelahan Masjid Abdullah Fahim. Lihat Google Map kat bawah.

View Vision Park Bertam in a larger map

Friday, October 19, 2012

Selamat Hari Kanak-kanak 2012

Selamat Hari Kanak-kanak untuk anak-anak aku. Siti Sarah, Muhammad Ammar, Ahmad Firas dan Nur Fatini.

Oktoberfest Malaysia : Apa Kebendanya?

Dah hujung Oktober baru nak tulis. Bukan nak promosi Oktoberfest nie, tapi dalam FB ada kawan-kawan sebangsa dan seagama dok "Like" benda nie. Tak pasti lah depa paham apa kebendanya. Yang aku nampak depa tak "Like" yang ada gambar arak berbuih tu tetapi "Like" gambar hadiah sampingan atau barangan promosi. Mungkin tawaran promosi tu menarik seperti gambar kat bawah nie.

Suka sangat ka dengan logo harimau tu ?

Kalau nak "Like" pun fikir-fikirkan lah, sebab setelah "Like", benda tu akan masuk ke "Wall" kita dan dengan tak secara langsung kita telah menjadi agen promosi mereka.

Malaysia nie hebat, semua benda nak di rayakan walau bukan dari kaum-kaum yang ada kat sini. Rasanya kita tak ada kena mengena dengan German (dulu-dulu belajar sejarah tak jumpa perkataan Tanah Melayu pernah dijajah German). Mungkin seronok nak buat parti arak. Benda bersangkutan dengan syaitan nie memang seronok.

Nak tau mengenai apa tu Oktoberfest boleh lawati http://en.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest atau cari saja kat google.

~Tolong fikir sebelum "LIKE"~

Thursday, October 18, 2012

Kabel Elektrik Bernilai RM12 Juta Ditemuai

Gila punya mahai kabel elektrik yang dicuri. Entah kabel TM atau TNB.  Tapi dah jumpa semula selepas lebih 40 tahun.

Tak paham aku cam mana lukisan nie boleh jadi mahai cam tu. RM 12 juta untuk gambar kabel elektrik ?? Nanti aku nak lukis soket elektrik pulak. Sapa mau beli ??
Roy Lichtenstein painting of an electrical cord.

17 October 2012 : A $4 million Roy Lichtenstein painting that disappeared 42 years ago when it was sent out for cleaning was returned to its owner in Manhattan.

The painting was returned to Barbara Bertozzi Castelli, the widow of art dealer Leo Castelli, Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara and the FBI said today at a press conference.

7 Hari Lagi Aku Kayaaaa

Dibawah merupakan email yang aku dapat supaya menuntut duit USD $ 1,000,000.00 dalam masa 7 hari siap ada nombor geran. Tungguuuu nanti aku kaya. Hahahaaaaa.

Macam-macam buat nak bagi orang percaya, tapi ada yang termakan juga walau tak masuk akal.
*************************

Re: Tuntutan Geran Anda Sekarang
From: G.R.E.C

PUSAT GLOBAL kemelesetan PEMBASMIAN SURUHANJAYA PEMBERIAN USD $ 1,000, 000.00 KEPADA ANDA UNTUK PENDIDIKAN PERIBADI ANDA, DAN PEMBANGUNAN PERNIAGAAN.

Ini adalah untuk memaklumkan bahawa anda telah dipilih Oleh Lembaga Pemegang Amanah PUSAT UNTUK kemelesetan GLOBAL PEMBASMIAN SURUHANJAYA satu gabungan GROUP BANK DUNIA sebagai salah satu penerima akhir Pemberian Tunai untuk peningkatan KESIHATAN DIRI anda, PENDIDIKAN PEMBANGUNAN DAN PERNIAGAAN. Dana ini bebas diberikan kepada anda untuk perniagaan anda, pembangunan pendidikan dan peribadi dan sekurang-kurangnya 30% akan digunakan oleh anda untuk membangunkan sebahagian daripada persekitaran anda, kerana ini adalah satu program tahunan, yang merupakan langkah strategi pembangunan sejagat, dan pembasmian kemiskinan. Nota: - yang, e-mel anda telah dipilih dari sama ada internet, atau invois tunai sebuah Kedai ini di sekitar kawasan anda di mana anda mungkin telah dibeli sesuatu dari seperti Invois Tunai Membeli-belah anda dari Giant, Seven-Eleven, Wall-Mart, Econ-Menjimatkan , KFC, McDonalds, Pizza Hut dan lain-lain

Anda dikehendaki secepat Hubungi Kewangan kami Antarabangsa dan Bertauliah & Geran Pengurus bawah dengan NOMBOR KELULUSAN GERAN anda (H-021-637-P-91-56) untuk memproses tuntutan anda;

Encik Jeffrey Louis Mazursky
Jeffrey & Associates LLC
Antarabangsa Bertauliah Geran & Pengurus Kewangan
E-mel: j.l.mazurky@live.com

Semua dana harus dituntut oleh waris masing-masing, tidak lewat daripada 7 hari selepas pemberitahuan, sebagai kegagalan akan membawa kepada pembatalan dan geran anda akan dikhaskan untuk penerima tahun depan.

Bagi pihak Lembaga sila menerima tahniah hangat kami

Salam Hormat,
Puan Helena Weiss

Tuesday, October 16, 2012

Restoran Minah, Gelugor

Nie cerita dua tiga minggu lepas sebab lama dah tak buat makan-makan dengan rakan setugas. Mula-mula ada rancangan nak pi ke Kayu Nasi Kandar ( boleh la kena kayu tengah belakang ) tapi dekat ujung-ujung dah pindah ke Restoran Minah. Aku OK ja, janji makan.
Restoran Minah, Gelugor Pulau Pinang
Dekat ja dengan tempat kerja, jadi keluar ramai-ramai untuk makan tengahari. Manu yang diambil:
Kari kepala ikan, oder 2 kepala. Gigi dah gosok.
Ayam goreng bersos.
Tak tau jangan dok malaysia

Dan tambahan sepring air asam. Susah nak cari yang jenis ada kerisik nie. Mangkuk yang diguna pun klasik.
Piring antik.
Restoran Minah menyediakan masakan ala kampung. Macam-macam ada. Yang terfemes kari kepala ikan, rasa boleh tahan la ( aku bukan reti makan kepala ikan). Menu lain ikan bakar, kari, masak lemak, berbagai jenis kerabu seperti kerabu mempelam dan togeh, ulam ulaman dan sambal belacan dan banyak lagi lah.
Ikan bakar, ulam, sambal, kerabu
Suasana dalam restoran selesa, luas dan bersih. Yang kurang sikit ialah tempat parking yang terhad dan sempit kat depan tu. Jadi kalau sampai sini pandai-pandailah cari parking samaada ditepi jalan besar atau berhadapan deretan kedai kat situ.

Keseluruhan makan kat sini boleh kata sedap dan pilihan makanan ala kampung yang berbagai. Kalau hari kerja, waktu rehat boleh kata penuh kat sini masa makan tengahari
Dah lengang, pakat-pakat balik pejabat.
Restoran Minah terletak bersebelah Maybank Gelugor, 362S Jalan Gelugor, Penang. Nak mudah tengok lokasi dari Google map kat bawah.

View Restoran Minah in a larger map

Friday, October 12, 2012

Restoran Arabian Mendy, Sungai Petani

Lama tak tulih pasai makan-makan. Nie cerita dua minggu lepas. Lama tak kena nasi arab ( nasi arab, "arab" dikira kata nama khas atau umum ? ). Search kat internet ramai yang tulis Restoran Hadramawt kat Bandar PERDA. Cadang nak kesitu tapi jauh la pulak.

Bersempena dengan cuti peristiwa Hari Sukan SK Bertam Perdana kami pun cuti juga. Jadi menghala ke Sungai Petani membeli belah apa yang patut kat TESCO. TESCO Sungai Petani Utara. Oleh kerana berada Sungai Petani jadi ada sebuah restoran nasi arab kat area tu. Adalah satu waktu dahulu ternampak restoran nie, tapi tak masuk pun. Jadi kali ini restoran nie menjadi mangsa.
DSC_0200
Restoran Arabian Mendy, Lagenda Height Sungai Petani.

Haaaa nie dia Restoran Arabian Mendy. Ramai juga kat internet yang tulis mengenai restoran nie. Muka depan terbentang tulisan arab, jangan silap tuuu bukan bismilah tapi rasanya nama restoran tu dalam bahasa arab kot ( hantu syaitan tak lari tengok benda nie).

Masa kami datang tak ramai orang mungkin dah lebih jam 2 petang, tambahan pula hari bekerja. Menu dah sampai.
DSC_0191
Menu Nasi Mendy. klik untuk paparan besar.

Kami pilih nasi dulu, maklumlah dah jam 2 petang tak makan tengahari lagi. Pilih nasi mendy kambing ( mendy atau mandi yang mana betul ?). Set mendy kambing seorang RM 12.00 kalau kombo RM 45.00 ( jimat RM 3.00). Pilih kombo untuk empat orang. Rasanya anak-anak aku makan boleh tahan juga ( cover line).
DSC_0192
Menu lain.

Lepas tu pilih pula shawarma, tapi tak ada. Adik yang ambil oder kata, sharwarma di sediakan waktu malam sahaja dengan beberapa menu lain. Tengahari menu nasi sahaja. OK lah.

Minuman kami oder biasa-biasa sahaja kecuali M Ammar oder air Barbican strawberry. Air karbonat la tu, nama sahaja arab. Nie dia dah sampai.
DSC_0183
Nasi Mendy Kambing combo setalam.

Close-up. Lupa nak close-up nasi yang panjang.
Nasi mendi combo dihidangkan dalam talam, boleh makan terus dalam talam ~diberi juga pinggan jika nak hidang. Rasa dia memang sedap dan beras yang digunakan panjang dan lembut, kambing pun lembut. Set nasi mendy dihidangkan dengan salatah arabiah ( salad arab seperti timun, tomato, capsicum ), sup dan air asam ( yang nie buat sedikit konpius, kat arab ada air asam ka?).
DSC_0188

Kambing boleh tahan banyak tetapi nasi kena tambah sepinggan lagi, tak cukup.

DSC_0187
Air jenama Barbican nie rasa tak berapa sedap.
Yang jaga duit cakap, mula-mula buka restoran ini tukang masaknya pak Arab original tetapi sekarang dah balik. Sekarang tukang masak Melayu ambil alih tetapi dah menuntut habis dari pak Arab tu ( dah dapat black belt). Rasa masakan tak lari dari air tangan pak arab.

Suasana dalaman tak nampak macam ala-ala arab. Kaunter dengan pintu masuk sahaja yang nampak arab. Hiasan pun macam restoran biasa sahaja. Ishhh apa yang merepek nie. Nak jadi ID pulak ka? Tapi kena juga untuk mengambarkan ciri-ciri arab bagi disesuaikan dengan menu yang dihidang. Kadang-kadang sedapnya datang dari mata. Susun atur dalaman kedai kemas dan bersih.
DSC_0189
DSC_0195

Keseluruhan apa yang kami oder memang sedap. Restoran nie dibuka setiap hari dari 11 pagi hingga 11 malam kecuali hari Jumaat dibuka 3 petang hingg 11 malam. Nak tau lanjut boleh hubungi telipon 019-5998631 atau 017-4357519. Lokasi di Jalan Lagenda Height 9, berhampiran TESCO Lagenda Height, Sungai Petani Utara. Mudah lihat Google Map kat bawah.


View Restoran Arabian Mendy in a larger map

Nanti nak datang malam pula nak rasa menu lain.

Wednesday, October 10, 2012

Masjid Abdullah Fahim : Pembukaan

Pembukaan Masjid Abdullah Fahim : Masjid Daerah Kepala Batas. 
Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas
Mula Solat Fardhu : 11/10/2012 (Khamis) Solat Zohor
Mula Solat Jumaat : 12/10/2012

Senarai qaryah dibawah Masjid Abdullah Fahim:
- Surau Al Ridhuan Penang Golf Resort
- Surau Al Muhtadin Bertam Perdana
- Surau Ar Rayyan Bertam Perdana
- Surau Al Husna Shahbandar  Bertam Perdana
- Surau Al Muttaqin Bandar Putra Bertam
- Surau As Salikin Bandar Putra Bertam
- Surau Al Falah Bandar Putra Bertam

Lokasi:


View Masjid Abdullah Fahim in a larger map
***********JOM MAI RAMAI-RAMAI************

Tuesday, October 9, 2012

Kenapa Masuk Restoran Non-Muslim

Dok jalan-jalan kat komplek beli belah pasti akan melintasi kedai-kedai yang diusahakan oleh non-Muslim. Ada restoran non-Muslim yang kalau kita lintas pun tak mau tengok restoran tu. Ada juga restoran non muslim yang kita masuk. Kenapa ya?? Dari apa yang aku rasa dalam kepala otak aku nie, maka terbitlah sebabnya dibawah.

1) Nama Kedai :
Yang ini penting. Untuk menarik orang Islam masuk makan, nama kedai mesti diambil berat. Nama tu biarlah tak ada unsur-unsur sesuatu bangsa atau ugama yang ketara. Tak mau lah nama Restoran Tong San, Maniam Banana Leaf Restaurant, nama macam nie conpom depa tak masuk punya. Letak nama Arab atau letakkan nama orang putih haaaaa baru depa tak pikiaq dua tiga kali nak masuk. Tambah kalau ada ala-ala Perancis kat depan tu lagi best. D'Banana Leaf baru kelasss.
Gambar hiasan
2) Sign Board :
Tanda nama kedai. Nama dah cantik ada ala-ala orang putih sikit Perancis sikit. Papan tanda pula kena betul. Tulisan mesti guna Bahasa Kebangsaan kalau nak guna bahasa lain pastikan guna Bahasa Inggeris sahaja atau kedua-duanya. Kadang-kadang tulisan mengambarkan ugama. Tulisan Tamil merujuk kepada agama Hindu, tulisan Cina merujuk kepada agama Budha. Reka corak atas papan tanda pun jangan ada unsur-unsur agama dan peribadatan pemilik kedai.

3) Muka Pintu :
Sangat penting. Selepas tengok tanda nama pasti mata akan tertumpu ke pintu kedai pula. Kalau nampak pokok pisang kiri kanan kedai atau ada patung-patung kompom orang Islam tak masuk punya. Cermin kat depan pun jangan la dok sangkut banda-banda haram seperti dok susun botol arak kat depan tu. Elakkan ada banda-banda macam tu.

4) Suasana Kedai :
Kalau nak makan mesti suasana menarik. Ada landscape, air terjun, kolam....dah la tuuuu. Suasana menarik disini adalah reka susun dalam restoran dan keadaan sekeliling. Tak naklah bila masuk sahaja ada bau colok masuk lubang hidung. Jangan ada reka bentuk landscape yang menjurus kepada agama tertentu atau ada tokong atau disangkutnya gambar-gambar yang tak sesuai dan lain-lain. Suasana juga, janganlah biar anjing berkeliaran dalam kedai.

5) Makanan :
Makanan amat penting. Jangan dok tayang dan hidang benda-benda yang orang Islam tak makan seperti babi dan arak. Ada benda nie konpom orang Islam tak jejak. Benda-benda haram nie kena letak kat belakang ( kalau kat hotel macam tak kisah pula ).

6) Pekerja :
Yang ini amat penting. Pekerja kaunter sebolehnya disulam dengan orang Melayu. Kalau pekerja perempuan pastikan ia bertudung. Dok nampak banyak restoran buat macam nie.

7) Sijil :
Teramat penting antara semua diatas. Sangkutkan sijil SPM, PMR, SKM, NIOSH, ijazah ?? apa kebenda aku taip nie. Semua tu salah, tentulah sijil halal dari JAKIM bersama logonya. Yang ini akan dicari olah semua orang Islam kat Malaysia untuk masuk makan. Ada sijil nie boleh masuk makan tanpa ragu-ragu. Tampallah sijil nie kat muka pintu bersama dengan logonya. Jadi apa lagi, pastikan makanan yang disediakan halal dan pohon dari JAKIM sijil Halal.

Sekarang nie yang aku nampak ada umat Islam masuk kedai-kedai yang was-was atau tak ada Sijil Halal JAKIM tetapi melihat kepada yang no.6 iaitu pekerjanya. Kalau ada pekerja yang Islam maka secara automatik boleh bedal.

Sama-sama beringat.

Thursday, October 4, 2012

SKBP - Kejohanan Sukan Kali Ke-3

Pada 29 September 2012, seawal jam 7.45 pagi aku hantar Ammar ke SK Bertam Perdana . Mereka berkumpul sebelum ke Komplek Sukan MPSP Kepala Batas untuk acara Kejohanan Sukan Kali Ke-3. Lepas hantar dia, dalam jam 8.30 pagi kami ke Komplek Sukan.
Komplek Sukan MPSP Kepala Batas
Kami cuma dok kat bawah pokok berhampiran alat permainan. Teduh sikit walau tak ada kerusi. Tangga ayam komplek ( betul ka tangga stadium tu orang panggil tangga ayam ) menghadap matahari, panassss.

Acara dimulai dengan perbarisan rumah-rumah sukan melakukan lintas hormat depan VIP dan memasuki padang.
Lintas hormat
VIP
 
Rumah Merah
Rumah Biru
Rumah Hijau

Rumah Kuning
Lagu Negaraku, Negeri Kita dan Lagu sekolah berkumandang. Diikuti dengan ikrar pelajar.
Ikrar
Seterusnya bacaan doa oleh ustaz dan diikuti oleh ucapan Pengetua Tn Hj Ahmad Baker dan dirasmikan oleh aku terlupa pulak.
Ucapan pengetua.
Acara dimulai dengan lari 50M lelaki. Ammar masuk acara nie.
Sedia....
Pecutttt....

Lepas acara Ammar tamat, isteri aku balik dengan Firas dan Fatini. Tak larat nak kena dukung saja.

Hari ini dipertandingkan acara lari dan juga acara untuk pra-sekolah sahaja. Acara-acara lain seperti lompat jauh, lontar peluru telah di pertandingkan di sekolah. Cuma hadiah di sampaikan ketika ini. Kat bawah nie gambar-gambar untuk beberapa acara.
Opa gangnam style
Muhammad Ammar terima hadiah untuk lari berganti-ganti yang telah diadakan di sekolah. Tempat ketiga.
Lari berganti-ganti darjah satu.
Lagiiiiii....


Muhammad Ammar dengan medal.

Kakak pun nak posing juga.

Kami tak tunggu acara tamat. Dalam jam 12 kami balik. Kelmarin anak aku kata Rumah Biru menjadi juara keseluruhan seperti tahun yang lepas, klik sini.

Rasanya tahun lepas lagi meriah, ibu bapa pun ramai. Apa-apa pun terima kasih kepada cikgu-cikgu yang menjayakan acara ini.

Gambar-gambar lain klik kat sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...