Koey Teow Kerang Iman, Alor Setar

Cerita lama tapi nak cerita juga kat sini. Kali ini jalan-jalan cari makan di Alor Setar. Bukan jalan-jalan tapi cari bahan nak bawa balik ke rumah bapak. Dah lewat petang, lalu di Lebuhraya Sultanah Bahiyah. Lintas di hadapan sederet kedai, lihat orang boleh tahan banyak ditambah dengan meja kerusi yang disusun memanjang di parking lot hadapan kedai. Mengikut ilmu yang aku ada jika kerusi meja pun banyak dan ditambah orang pun ramai maka sedaplah tempat itu.
DSC_2696
Iman Koeyteow Kerang
Singgahlah kami disini, Iman Koeyteow Kerang. Ada meja didalam kedai, tapi tak menarik. Diluar lagi meriah berpuluh meja disusun sepanjang tepi jalan hadapan kedai. Tapi kena berhati-hati sebab nanti dalam makanan ada sayur-sayuran atau juga tahi burung singgah sebab disini tidak berbumbung hanya berbumbungkan rendang pokok pukul lima sahaja.
DSC_2694
DSC_2681
Kami pilih meja di luar baru syok.

Menu disini banyak juga pilihan seperti laksa, nasi ayam, nasi lemak bugkus, satey, makanan barat dan sebagainya. Tapi kalau dah papan tanda dengan terang-terang tampa selindung dan sebesar alam diletakkan Koey Teow Kerang takkan nak pilih yang lain pula. Kami pilih dua pinggan koay teow kerang telur. Yang membezakan pilihan aku dan isteri ialah aku nak telur mata yang matanya pejam hahahaaa. Aku tak boleh makan telur mata yang ada lembik-lembik tak masak tu.

Semakin petang semakin ramai orang yang datang. Pelayan pun sebok mengambil dan menghantar pesanan. Koey teow disini digoreng di sebuah gerai kecil ditepi jalan di hadapan kedai. Tukang masak ada 3 orang kalau tak silap dan pelayan pula boleh tahan ramai.
DSC_2691
Gerai kecil untuk goreng koey teow 
Melihat orang yang ramai ingat pesanan kami lambat sampai. Tapi meleset. Sekejap sahaja koew teow kerang yang di pesan sampai. Nie dia layan gambar dibawah.

DSC_2689
Ini aku punya koey teow kerang telur. Telur masak penuh aku letak sebelah nak tengok apa ada dalam koey teow. Koey Teow digoreng tak berapa kering dan didalamnya ada banyak juga kerang dan taugeh.
DSC_2687
Ini isteri aku punya. Tapi telur mata dah pecah.

Dah sampai apa lagi, balun. Alhamdulillah memang sedap. Koey teow digoreng tak berapa kering tetapi bukan basah macam Char Koay Teow, kerang pun banyak. Taugeh yang dimasukkan terasa kesegarannya sebab rapuh lagi. Jadi orang ramai makan koey teow disini bukan gimik, tapi memang sedap. Nak cerita koey teow ni sedap macam mana aku tak tahu tetapi dari tekak aku memang sedap dan kena dengan selera.
DSC_2682
Menu koew teow yang ada Iman Koeyteow Kerang.
Koey teow kerang disini disini ada beberapa pilihan seperti biasa, telor, udang super. Jadi pilihlah  yang mana berkenan di hati. Kepada yang hendak datang dimawah aku letakkan sedikit info.

Alamat:
Iman Koeyteow Kerang
Taman Pandan
Jalan Sultanah Bahiyah
Alor Setar

No telefon:
017-405 4241

Masa buka: Dibuka setiap hari tapi kena lihat kat bawah.
Isnin hingga Khamis : 8.30 pagi hingga 1 pagi
Jumaat : 6.30 petang hingga 1 pagi
Sabtu dan Ahad : 11 pagi hingga 1 pagi

GPS
6°08'36.9"N 100°21'53.0"E

6.143569, 100.364716
Lokasi dari google map:

p/s: Ejaan Koey Teow, Kuay Teow atau Koay Teow adalah salam. Ejaan yang betul dari DBP ialah kuetiau. Eja sekali lagi KUETIAU.

Kuliah Ilmu Januari 2018

Dah masuk tahun baru. Tak kisahlah Masihi ka atau tahun Hijrah. Jom tambah ilmu. Kuliah bulan Januari 2018 sekitar Bertam, Kepala Batas.

Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas
Masjid At Taqwa Bertam Indah, Kepala Batas:

Surau Al-Muttaqin Bandar Putra Bertam, Kepala Batas:


Nak maklumat terkini LIKE FB masjid dan surau berkenaan. Segala perubahan tertakluk kepada masjid dan surau berkenaan.


Lebuh Union, Penang

Menyusuri Lebuh Union terasa seolah kembali ke zaman silam, di kelilingi dengan bangunan lama ala kolonial. Sebuah lorong sehala sempit yang terletaknya beberapa bank yang besar seperti Standard Charterd dan Maybank. Kereta-kereta yang lalu pun bergerak perlahan disebabkan lorong yang sempit dan juga ramai orang yang lalu lalang dan juga kenderaan yang parking di bahu jalan.

Perjalanan di lorong ini sebagai mengisi perut ketika menunggu proses membuat pasport di Jabatan Imigrasen berdekatan. Pagi, belum makan apa-apa lagi. Terasa nak sesuatu yang berat. Aku menyusuri Lebuh Union. Terjumpa sederet gerai tepi jalan. Ada tiga gerai, Kareem Pasembor Rojak, Mansoor Halia Cafe menjual roti bakar dan air dan gerai burger.

Parking awam dikawasan ini memang sukar dapat terutama yang berkereta. Jadi kalau nak mudah naik motorsikal atau parking sahaja di parking persendirian atau pun parking jauh sikit.

Perjalanan diteruskan sehinga ke hujung, di persimpanagn antara Lebuh Union dan Penang Street. Ada sebuah restoran nasi kandar dibawah Hotel Merlin. Dengar kata antara nasi kandar terfemes di Penang.
DSC_0052
Nasi Kandar Merlin
Restoran nasi kandar ini tak ada papan tanda dan penduduk setempat memberi nama Nasi Kandar Merlin bersempena ia berada dibawah Hotel Merlin. Jadi pagi-pagi pekena nasi kandar dulu. Pertama kita usha menu apa yang ada. Nah tengok kat bawah.
DSC_0047
Antara hidangan yang ada, kari ikan, ayam, telur dan sebagainya.
DSC_3778
Yang femes disini, kari kepala ikan.
DSC_0056

Menu yang ada tak banyak pilihan. Disini terkenal dengan Kari Kepala Ikan. Tapi aku sorang-sorang mana habis seketul lagi pun aku tak minat kepala ikan. Selain itu ada juga kari, sambal ikan, ayam, daging, sotong dan beberapa menu lain. Aku ambil ayam goreng dan bendi dan kuah campur. Ayam goreng besar - potong empat rasanya.
DSC_3780
Yang aku pilih, ayam, bendi, kuah campur. Harga RM7
Masalah betullah nasi kandar sekarang ini, suka bagi pinggan kecil. Bagi aku ini bukan pinggan tapi piring. Susah nak gui.. tau dak apa tu gui? Gui tu gaul atau kau buatlah macam mana supaya nasi dan kuah campur sekata. Bila makan perghhh... memang sedap. Nasi kandar ini setaraf dengan Deen Maju dan juga Shariff Nasi Kandar.
DSC_0043
Suasana kedai yang tenang dan bersih.
Kuah campurnya memang sedap dan terasa segala rempahnya (tak seperti nasi kandar yang berderet-deret cawangan). Harga pula bagi aku tak berapa mahal sebab ayam yang diberi besar, potong empat. Kebersihan restoran ini dari mata aku memang bersih.

Kepada yang nak merasai nasi kandar ini, dibawah aku letakkan maklumat:

Nasi Kandar Merlin
(Bawah Hotel Merlin)
1A, Penang Street,
Pulau Pinang

Telefon:
04-264 2826

Waktu buka:
Isnin hingga Sabtu dan tutup hari Ahad
8 pagi hingga 3 petang

GPS:
5°25'10.2"N 100°20'30.3"E
5.419494, 100.341740
Lokasi dari Google Map:

Buat pasport disini boleh kata lama juga. Dari giliran ambil gambar sehingga siap memakan masa. Jadi selepas separuh siap aku sekali lagi ke Lebuh Union. Pagi tadi aku lihat ada sebuah gerai pasembur. Hati meronta nak merasa pasembor Penang. Nampak longgokan cucur udang dia macam rapuh. Maklumlah bukan senang dapat cucur yang rapuh dan sedap. Jadi kali ini aku target pasembor pula.
DSC_0060
DSC_0059
Kareem Pasembor Rojak

Disamping cucur udang terdapat juga berbagai bahan lain seperti telur rebus, tauhu, fish kek, bebola ikan, hot dog, ubi dan sebagainya. Apa lagi, pilih beberapa bahan untuk pasembor termasuk cucuq udang rapuh. Selepas pilih, lihat dia potong satu persatu bahan yang dipilih dan terdengar kruk.. kruk.. kruk... bila dipotong cucur udang. Terbukti kerapuhannya.
DSC_0058
Antara bahan yang ada. Aku paling suka cucur udang rapuh.
DSC_0068
DSC_0063
Taraaaaa dah siap.

Selepas di semua bahan potong diletakkan atas pinggan dan di tabur atasnya dengan timun dan sengkuang dan dicurah kuah pekat. Haaaa dah siap.
DSC_0064
Aku pilih duduk di hujung sebuah meja panjang menghadap kejalan. Dapatlah melihat orang yang lalu lalang disekitar. Disini terlihat bertapa berbagai bangsa yang datang makan dan juga sekadar melintasi menuju pusat perbankan yang ada disitu. Boleh kata semua bangsa datang menjamu selera dan berbual. Tiada rasa ada perkauman disini.
DSC_0065
Ada berbilang  bangsa makan disini.
Sambil melihat dipersekitaran gerai sambil menyuap pasembor ke mulut. Tak sedar dah habis sepinggan. Komen aku, pasembur disini memang sedap. Kuah manis-manis pedas dan cucuq udang pun rapuh (rapuh bukan keras) dan sedap dan tak berminyak. Bagi aku Pasembor di sini lagi sedap dari di Padang Kota.
DSC_0069
Bila ambil bahan-bahan disini kena pandai-pandai congak hargalah. Mana tau terlebih bajet pula.
Orang Utara sebut pasembor sahaja tapi kalau belah KL di panggil Rojak Pasembor. Jadi kepada yang hendak datang sambil makan pasembur penang, memang aku cadangkan disini. Dibawah sedikit maklumat gerai ini:

Kareem Pasembor Rojak
(Berhadapan dengan Maybank)
Lebuh Union

Waktu buka:
Isnin hingga Sabtu dan tutup hari Ahad
11 pagi hingga 7 petang.

GPS:
5°25'07.2"N 100°20'34.6"E
5.418677, 100.342936
Lokasi dari Google Map:
Alhamdulillah tengahari sedikit, pasport pun siap. Sedikit maklumat kepada yang hendak membuat pasport, aku nasihatkan supaya menggunakan perkhidmatan Imegresen di UTC sebab lebih cepat dan masa beroperasi pun panjang. Tak payah menunggu macam aku nie.

Nak Jimat Petrol?

Pada hari Sabtu lepas bersempena 11.11.2017 (nombor cantik kot) ada promosi atau jualan kat internet. Entah sebab apa aku tak semena mena terjebak dengan Lazada. Ketika tarikh itu Lazada buat jualan "Online Revolution". Dalam dok tekan sana tekan sini ternampak promosi Gift Card Petronas. Mula-mula tak berminat tapi dilihat balik macam menarik. Mahu tidaknya dengan harga minyak yang sudah dua minggu asyik naik saja ~ malam ini katanya naik 7sen lagi. Ini peluang nak jimat minyak.
Tawaran Gift Card Petronas. Ini bukan tawaran pada 11/11/2017.

Dalam promosi itu Lazada tawarkan Petronas Gift Card bernilai RM100 dengan harga RM89 sahaja. Siapa nak bagi kurang RM11 suka-suka. Mula-mula tak percaya tapi lihatkan reselernya Lazada sendiri maka cekalkan hati oder sekeping.

Order hari Sabtu, hari Isnin dah sampai kad itu. Bentuk seperti kad kredit. Jadi petang tu balik kerja terus ke Stesyen Minyak Petronas nak cuba kad itu ditambah pula minyak kereta pun dah tinggal dua bar.
Ini dia Gift Card Petronas yang aku dapat.
Masukan saja dalam slot kad kredit diberi dua pilihan sama ada nak isi penuh atau kita tetapkan nilainya. Bila guna kad ini masih lagi dapat kumpul mata Kad Mesra, ikut arahan yang diberi sahaja.

Ketika ini juga Petronas dan Lazada ada buat promosi dimana jika isi minyak RM50 kita dapat satu kupon Lazada. Kupon ini boleh digunakan untuk membeli-belah di laman Lazada dengan potongan 12% sehingga maksimum RM15.
Kupon diskaun Lazada yang diperolehi ketika mengisi minyak di Petronas. Nombor tu tak payah cuba, aku dah guna  hahahaaa.
Ini yang best. Setelah dapat kupon ini sekali lagi dapat buat penjimatan.  Hari Selasa aku masuk laman Lazada, tapi tawaran yang lepas sudah tamat. Tapi Petronas Gift Card ketika ini ditawarkan potongan 5%, RM100 dijual dengan harga RM95 sahaja. 

Aku beli juga tapi dengan dimasukkan kupon tawaran yang aku dapat tadi. Maka dapat lagi potongan menjadikan harga kad menjadi RM83.60. Perghhh.. penjimatan dua kali. Penghantaran juga percuma. Tapi kad yang kedua aku beli tak dapat lagi. Tapi dah terasa penjimatan yang bakal diperolehi.
Dua kali penjimatan setelah guna kupon Lazada. Penghantaran juga percuma.

Kalau tak ada kupon diskaun Lazada boleh saja guna kod-kod promosi yang ditawarkan. Hari ini aku cari di Lazada, tawaran kad Petronas dah tak ada. Tapi ada laman lain yang buat tawaran. Zaman yang hujan sahaja yang turun ini, jadi rajin-rajin senaman jari mencari. Sebelum aku terlupa, Gift Card ini boleh di tambah nilai di Stesyen Minyak Petronas seperti kad debit. Selamat berjaya.


Kuliah Ilmu November 2017

Jom tambah ilmu. Kuliah bulan November 2017 sekitar Bertam, Kepala Batas.

Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas
Masjid At Taqwa Bertam Indah, Kepala Batas:


Surau Al Husna Shahbandar, Taman Bertam Perdana, Kepala Batas:


Nak maklumat terkini LIKE FB masjid dan surau berkenaan. Segala perubahan tertakluk kepada masjid dan surau berkenaan.


Kacang Phool Penang

Dua tiga minggu ini cerita makan saja. Kali ini pun cerita terjah makan di Pulau Pinang lagi. Kita ke Tanjung Tokong. Mula-mula ke Tesco lepas tu singgah di Kompleks Desiran Tanjung.
DSC_1793
Kompleks Desiran Tanjung
Sebuah kompleks atau Medan selera di Tanjung Tokong. Ketika kami sampai kalau tak silap 2 atau tiga buah kedai sahaja yang buka. Mungkin hari Ahad atau pun kami dah sampai dah lewat jam 3 petang. Jadi parking hari ini tak ada masalah.

Disini tujuannya ialah untuk menikmati Roti Banggali cicah Kacang Phool Penang pula. Kacang pool yang viral kat FB. Dahulu dah makan Roti Banggali cicah Kacang Pool Haji di Larkin. Ada perbezaankah antara Johor dan Penang? Kacang Pool atau Phool ? yang mana betul? Apa-apa pun jom kita terjah.
DSC_1777
Roti Bakar Kacang Phool Penang.
Kedai Roti Bakar Kacang Phool Penang terletak di hujung sekali. Sampai sahaja kami di hadapan kedai disapa oleh Tokey kedai. Ramah bebenor dia nie. Sembang mesra macam dah lama kenal.

Dari menu, Set Kacang Pool yang disediakan ada beberapa jenis seperti set biasa, set garlic, set French Toast dan ada beberapa lagi. Disamping itu ada juga hidangan lain seperti Capati Gulung, Cheesy Melt dan Heuvos Rancheros ~ nak sebut pun aku tak tahu, layan gambar menu kat bawah.
DSC_1788
Set Kacang Phool.
Disamping menu diatas ada juga menu tambahan atau menu istimewa yang disediakan untuk hari tersebut yang di papar di hadapan kedai.

DSC_1790
Specialty Menu. Dengan sign board pun nak posing Ahmad Firas nie.
Dah sampai sini mestilah oder Roti Banggali cicah Kacang Pool. Layan gambar dibawah.
DSC_1781
Set Phool biasa terdiri dari kacang phool, telur dan roti banggali bakar sekeping.
DSC_1780
Set Kacang Phool Cheese terdiri dari kacang Phool, telur dan juga 2 keping roti banggali bakar diselit cheese.
Dihadapan kedai Kacang Pool ini ada sebuh kedai bakso. Ada beberapa menu yang disediakan seperti mee dan bihun sup, goreng dan badung dan juga nasi goreng. Nur Fatini pilih mee sup budak ( tak ada sayur dan tak pedas).
DSC_1782
Mee sup untuk Fatini. Rasa sedap terasa sup daging yang digunakan. Daging pun lembut.

Alhamdulillah Set Kacang Pool disini memang sedap ditambah dengan roti bakar yang garing diluar dan lembut didalam. Kuah kacang pool terasa rempahnya dan pekat dan kacang pool yang masih terasa ketul-ketul kacang dan juga daging cincang didalam kuah. Memang berbaloi datang disini makan walau harga sedikt mahal.
DSC_1785
DSC_1791
Nur Fatini pun nak  posing juga.
Jika nak dibandingkan antara Kacang Pool Haji di Larkin dan Kacang Pool Penang di Tanjung Tokong, aku tak dapat nak bandingkan. Kedua-dua sedap.

Kepada yang nak datang ke sini, dibawah aku bagi sedikit maklumat:

Alamat:
Roti Bakar Kacang Phool Penang
No. 1 & 27, Kompleks Desiran Tanjung
Jalan Desiran Tanjung 3
Seri Tanjung Pinang
Tanjung Tokong, Pulau Pinang

No telefon:
019-220 1355

Waktu Buka:
Dibuka Selasa hingga Ahad dari jam 8.30 pagi hingga 9 mlm
Tutup hari Isnin

GPS:
5°27'08.7"N 100°18'30.4"E
5.452406, 100.308445

Lokasi dari Google map:



Kuliah Ilmu Oktober 2017

Jom tambah ilmu. Kuliah bulan Oktober 2017 sekitar Bertam, Kepala Batas.

Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas

Masjid At Taqwa Bertam Indah, Kepala Batas:


Surau Al Husna Shahbandar, Taman Bertam Perdana, Kepala Batas:


Nak maklumat terkini LIKE FB masjid dan surau berkenaan. Segala perubahan tertakluk kepada masjid dan surau berkenaan.