Nak Jimat Petrol?

Pada hari Sabtu lepas iaitu 11.11.2017 ada promosi atau jualan kat internet. Entah sebab apa aku tak semena mena terjebak dengan Lazada. Ketika tarikh itu Lazada buat jualan "Online Revolution". Dalam dok tekan sana tekan sini ternampak promosi Gift Card Petronas. Mula-mula tak berminat tapi dilihat balik macam menarik. Mahu tidaknya dengan harga minyak yang sudah dua minggu asyik naik saja ~ malam ini katanya naik 7sen lagi. Ini peluang nak jimat minyak.
Tawaran Gift Card Petronas. Ini bukan tawaran pada 11/11/2017.

Dalam promosi itu Lazada tawarkan Petronas Gift Card bernilai RM100 dengan harga RM89 sahaja. Siapa nak bagi kurang RM11 suka-suka. Mula-mula tak percaya tapi lihatkan reselernya Lazada sendiri maka cekalkan hati oder sekeping.

Order hari Sabtu, hari Isnin dah sampai kad itu. Bentuk seperti kad kredit. Jadi petang tu balik kerja terus ke Stesyen Minyak Petronas nak cuba kad itu ditambah pula minyak kereta pun dah tinggal dua bar.
Ini dia Gift Card Petronas yang aku dapat.
Masukan saja dalam slot kad kredit diberi dua pilihan sama ada nak isi penuh atau kita tetapkan nilainya. Bila guna kad ini masih lagi dapat kumpul mata Kad Mesra, ikut arahan yang diberi sahaja.

Ketika ini juga Petronas dan Lazada ada buat promosi dimana jika isi minyak RM50 kita dapat satu kupon Lazada. Kupon ini boleh digunakan untuk membeli-belah di laman Lazada dengan potongan 12% sehingga maksimum RM15.
Kupon diskaun Lazada yang diperolehi ketika mengisi minyak di Petronas. Nombor tu tak payah cuba, aku dah guna  hahahaaa.
Ini yang best. Setelah dapat kupon ini sekali lagi dapat buat penjimatan.  Hari Selasa aku masuk laman Lazada, tapi tawaran yang lepas sudah tamat. Tapi Petronas Gift Card ketika ini ditawarkan potongan 5%, RM100 dijual dengan harga RM95 sahaja. 

Aku beli juga tapi dengan dimasukkan kupon tawaran yang aku dapat tadi. Maka dapat lagi potongan menjadikan harga kad menjadi RM83.60. Perghhh.. penjimatan dua kali. Penghantaran juga percuma. Tapi kad yang kedua aku beli tak dapat lagi. Tapi dah terasa penjimatan yang bakal diperolehi.
Dua kali penjimatan setelah guna kupon Lazada. Penghantaran juga percuma.

Hari ini aku cari di Lazada, tawaran kad Petronas dah tak ada. Tapi ada laman lain yang buat tawaran. Zaman yang hujan sahaja yang turun ini, jadi rajin-rajin senaman jari mencari. Sebelum aku terlupa, Gift Card ini boleh di tambah nilai di Stesyen Minyak Petronas seperti kad debit. Selamat berjaya.


Kuliah Ilmu November 2017

Jom tambah ilmu. Kuliah bulan November 2017 sekitar Bertam, Kepala Batas.

Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas
Masjid At Taqwa Bertam Indah, Kepala Batas:


Surau Al Husna Shahbandar, Taman Bertam Perdana, Kepala Batas:


Nak maklumat terkini LIKE FB masjid dan surau berkenaan. Segala perubahan tertakluk kepada masjid dan surau berkenaan.


Kacang Phool Penang

Dua tiga minggu ini cerita makan saja. Kali ini pun cerita terjah makan di Pulau Pinang lagi. Kita ke Tanjung Tokong. Mula-mula ke Tesco lepas tu singgah di Kompleks Desiran Tanjung.
DSC_1793
Kompleks Desiran Tanjung
Sebuah kompleks atau Medan selera di Tanjung Tokong. Ketika kami sampai kalau tak silap 2 atau tiga buah kedai sahaja yang buka. Mungkin hari Ahad atau pun kami dah sampai dah lewat jam 3 petang. Jadi parking hari ini tak ada masalah.

Disini tujuannya ialah untuk menikmati Roti Banggali cicah Kacang Phool Penang pula. Kacang pool yang viral kat FB. Dahulu dah makan Roti Banggali cicah Kacang Pool Haji di Larkin. Ada perbezaankah antara Johor dan Penang? Kacang Pool atau Phool ? yang mana betul? Apa-apa pun jom kita terjah.
DSC_1777
Roti Bakar Kacang Phool Penang.
Kedai Roti Bakar Kacang Phool Penang terletak di hujung sekali. Sampai sahaja kami di hadapan kedai disapa oleh Tokey kedai. Ramah bebenor dia nie. Sembang mesra macam dah lama kenal.

Dari menu, Set Kacang Pool yang disediakan ada beberapa jenis seperti set biasa, set garlic, set French Toast dan ada beberapa lagi. Disamping itu ada juga hidangan lain seperti Capati Gulung, Cheesy Melt dan Heuvos Rancheros ~ nak sebut pun aku tak tahu, layan gambar menu kat bawah.
DSC_1788
Set Kacang Phool.
Disamping menu diatas ada juga menu tambahan atau menu istimewa yang disediakan untuk hari tersebut yang di papar di hadapan kedai.

DSC_1790
Specialty Menu. Dengan sign board pun nak posing Ahmad Firas nie.
Dah sampai sini mestilah oder Roti Banggali cicah Kacang Pool. Layan gambar dibawah.
DSC_1781
Set Phool biasa terdiri dari kacang phool, telur dan roti banggali bakar sekeping.
DSC_1780
Set Kacang Phool Cheese terdiri dari kacang Phool, telur dan juga 2 keping roti banggali bakar diselit cheese.
Dihadapan kedai Kacang Pool ini ada sebuh kedai bakso. Ada beberapa menu yang disediakan seperti mee dan bihun sup, goreng dan badung dan juga nasi goreng. Nur Fatini pilih mee sup budak ( tak ada sayur dan tak pedas).
DSC_1782
Mee sup untuk Fatini. Rasa sedap terasa sup daging yang digunakan. Daging pun lembut.

Alhamdulillah Set Kacang Pool disini memang sedap ditambah dengan roti bakar yang garing diluar dan lembut didalam. Kuah kacang pool terasa rempahnya dan pekat dan kacang pool yang masih terasa ketul-ketul kacang dan juga daging cincang didalam kuah. Memang berbaloi datang disini makan walau harga sedikt mahal.
DSC_1785
DSC_1791
Nur Fatini pun nak  posing juga.
Jika nak dibandingkan antara Kacang Pool Haji di Larkin dan Kacang Pool Penang di Tanjung Tokong, aku tak dapat nak bandingkan. Kedua-dua sedap.

Kepada yang nak datang ke sini, dibawah aku bagi sedikit maklumat:

Alamat:
Roti Bakar Kacang Phool Penang
No. 1 & 27, Kompleks Desiran Tanjung
Jalan Desiran Tanjung 3
Seri Tanjung Pinang
Tanjung Tokong, Pulau Pinang

No telefon:
019-220 1355

Waktu Buka:
Dibuka Selasa hingga Ahad dari jam 8.30 pagi hingga 9 mlm
Tutup hari Isnin

GPS:
5°27'08.7"N 100°18'30.4"E
5.452406, 100.308445

Lokasi dari Google map:



Kuliah Ilmu Oktober 2017

Jom tambah ilmu. Kuliah bulan Oktober 2017 sekitar Bertam, Kepala Batas.

Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas

Masjid At Taqwa Bertam Indah, Kepala Batas:


Surau Al Husna Shahbandar, Taman Bertam Perdana, Kepala Batas:


Nak maklumat terkini LIKE FB masjid dan surau berkenaan. Segala perubahan tertakluk kepada masjid dan surau berkenaan.


Nasi Kandar Deen Maju Jalan Gurdwara

Tuuu dia kita kampui kedai nasi kandar yang femes kat Pulau Pinang sekali lagi. Kali ini outing dengan Siti Sarah. Hari Ahad banyak kedai yang tutup. Nak makan Nasi Kandar yang dibuka 24 jam rasa macam tak sedap. Selalunya bila outing makan-makan kena lajak ke Bayan Lepas. Disitu banyak kedai Tom Yam. Bosan juga asyik tom yam saja. Tapi kali ini ditabahkan hati untuk berpanas dan beratur untuk menikmati keistimewa nasi kandar di Deen Maju.

Kami sampai dalam jam 3 petang. Paking kereta yang berdekatan di sini amat terhad. Jadi kenalah paking di seberang jalan atau mana-mana yang ada disekitar sini. Tapi untuk makluman Majlis Perbandaran dan juga Polis selalu buat rondaan disini. Jadi berhati-hati jika meletakkan kenderaan anda. Mana tahu makan RM8 kena denda RM300, dah serupa makan di hotel anak beranak.
DSC_1730
Restoran Nasi Kandar Deen Maju Jalan Gurdwara, Pulau Pinang
Aku sampai sini parking sahaja di bahu jalan (bukan tempat paking). Tawakal sajalah. Dah pusing tapi tak jumpa tempat paking berdekatan ~ nak buat macam mana. Lepas tu apa lagi, ramai-ramai beraturlah. Boleh kata panjang juga sampai kebelakang kedai. Dalam dok beratur mata sesekali tengok kereta. Takut ada abang-abang penguatkuasa datang.

DSC_1831
Boleh tahan beratur panjang. Cekalkan hati untuk sepinggan nasi kandar.
Beratur dah dekat nak sampai giliran tetiba sebuah Lori Polis Penarik Kereta sampai. Abang RELA yang bertugas di Deen Maju berteriak kepada pelanggan untuk ubah kereta. Tuuu dia apa lagi pesan kat isteri ambil apa yang patut. Buat pecutan 100 meter ke kereta. Ada dua tiga pelanggan yang lain pun turut menyertai acara larian ini. Alhamdulillah dapat juga sampai kegarisan penamat. Tak sempat abang polis tarik kereta. Kali ini pusing kawasan tu dan dapatlah paking di jalan belakang, Lebuh Mcnair. Jauh juga jalan kaki untuk sampai semula ke Deen Maju. Berbaloi makan masa lapar sambil penat ni.

Sampai dalam restoran anak-anak dan isteri aku dah makan hampir licin. Tunggu aku saja lagi. Ini yang aku pesan. Nasi Sotong dan telur dan kuah campur, RM 10. Gambar ini sahaja yang sempat dirakam.
DSC_1838
Sotong 2 ekor, telur, nasi dan kuah campiur RM 10.00.
Yang sedap disini bagi aku ialah ialah sotong sambal, ayam goreng dan juga kuah campur yang banjir ~ tak perlu sebut banjir, dia akan jadi banjir secara automatik. Kalau tak nak kuah banyak baru beri tahu. Kuah-kuah yang ada kebanyakan pekat tapi boleh kata kebayakan kuah tak pedas, nampak sahaja garang. Bila di gaul nasi dengan kuah campur semuanya perghhhh memang tak boleh kata apa-apa dah, memang sedap.
DSC_1727
Disini berbagai lauk seperti ayam, udang, ikan, udang, sotong, kambing dengan masakan seperti kari, kurma, ros dan sebagainya di sediakan. Ada juga sedikit sayur seperti kubis, bendi dan timun. Disini pelayan dengan pantas mencedok kuah untuk setiap pilhan pelanggan, memang pantas. Jadi tak perlu tunggu lama walau berbaris panjang (tak lama pun dalam setengah jam juga lah)
DSC_1719
DSC_1718
Antara menu yang disediakan di Deen Maju.
Deen Maju terdiri dari dua buah blok kedai lama ala-ala bangunan cina. Jika lihat dihadapan restroran seperti sempit sahaja ruang makannya. Tetapi setelah masuk kedalam boleh dilihat ruang makan dibuka hingga kebelakang kedai.  Untuk memgurangkan kesesakan, disini tak ada TV tayang ASTRO dan hanya ditemani kipas sahaja. Sampai sini boleh kata semua nak menikmati makanan. Lepas makan sembang sikit-sikit dan keluar.
DSC_1839
Tersenyum setelah dapat makan.
Nasihat aku kepada yang datang sini tak perlulah booking meja sementara adik beradik yang lain beratur. Nak dapat makanan bukannya cepat, kurang-kurang kena beratur dalam 30 minit. Tabiat ini akan buat orang yang dapat makanan tidak ada tempat duduk sedangkan giliran awak untuk dapatkan makanan lambat lagi. Yang makan disini pun paling lama duduk dalam 30 minit saja. Insyaallah tempat duduk tak jadi masalah.

Deen Maju ini juga menjadi salah satu kedai Nasi Kandar yang menjadi pilihan penduduk Penang bukan sebab viral. Tak hairanlah jika rakyat Penang pun beratur sama dengan pelancong-pelancong lain. Kepada yang hendak menikmati kesedapan Nasi Kandar dibawah aku letak sedikit info. Jangan tersilap dengan Restoran Deen Nasi Kandar di Jalan Jelutong pula.

Alamat:
170, Jalan Gurdwara (Brick Kiln Road)
Pulau Pinang.

Telefon:
012-425 2421

Waktu buka:
Dibuka setiap hari jam 2.30pm - 11.00pm

GPS:
5°24'35.7"N 100°19'40.8"E
5.409918, 100.328008

Lokasi dari Google Map:

Restoran Tajuddin Hussain

Lama tak tulis makan-makan area Penang. Selalunya kalau nak makan area pulau selalunya sebab outing dengan Siti Sarah. Saja-saja nak datang Penang nak makan rasanya tak berbaloi. Pernah sekali ke restoran ini hari Ahad. Sampai sahaja di Jalan Queen, jalan raya terasa lengang. Tercari-cari restoran ini dimana. Dari review katanya orang ramai. Tengok kiri kanan jalan baru jumpa papan tanda, tapi dah tutup. Tanya orang yang ada disitu, katanya restoran ini tutup setiap hari Ahad. Patutlah lengang saja.

Yesss.. kali ini dapat keluar dengan Siti Sarah hari Sabtu. Aku tak ingat program apa yang diadakan disekolahnya masa itu. Janji kami satu famili dapat outing hari Sabtu. Kami terjah semula restoran ini. Kali ini jalan Queen tak lagi lengang. Bukan kerana restoran ini dibuka sahaja tetapi dengan garai-gerai masyarakat India disepanjang jalan. Parking pun amat sukar. Alhamdulillah setelah beberapa kali pusing dapatlah paking berhampiran restoran. Nie dia restoran yang di cari, Restoran Tajuddin Hussain.
DSC_1859
Restoran Tajuddin Hussain
Restoran ini bukan sahaja terkenal kepada pelancong luar tetapi juga masyarakat tempatan, penduduk Penanglah tu. Kalau nak cari restoran yang sedap kena cari yang penduduk Penang selalu makan. Yang femes kat pelancong tak semestinya sedap lagi. Kadang-kadang kuasa media sosial manjadikannya femes.
DSC_1840
Semua meja penuh ermm..

Restoran ini berbeza dari restoran nasi kandar lain. Disini untuk yang nak makan diminta cari tempat duduk dulu. Yang nak bungkus sahaja diminta beratur. Kami pastinya nak makan disini, baru ada feel. Puas juga mencari tempat duduk. Nak cari meja yang kosong memang sukar, tambahan hari cuti, orang ramai. Jadi tumpanglah dimana ada meja kosong, janji dapat duduk sama-sama.
DSC_1853
Siapa yang nak bungkus dipersila beratur. Makan disini sila duduk.
Setelah ada tempat duduk, pelayan datang tanya nak makan apa. Tak banyak pilihan sangat masakannya. Ada ayam, udang, ayam piru, kambing dengan beberapa jenis masakan seperti kurma, rose, kari dan sebagainya. Selain nasi putih ada nasi beriyani dan nasi tomato. Sebut sajalah nak makan apa, nanti mereka akan bawa. Makan disini tak ada nasi kuah taruh atas dengan lauk. Semua dihidang.
DSC_1846
Antara menu yang ada di Restoran Tajuddin Hussain.
Sementara makanan yang dipesan sampai. Tiba suatu yang ada kelainan dari restoran nasi kandar lain. Disini ada disediakan rassam / rasam yang diletakkan dalam jug atas meja. Kepada yang nak rassam ini boleh sahaja tuang dalam cawan ~ layan diri. Memang asli disini. Rassam ini nak makan dengan nasi boleh atau nak hirup macam minum teh panas pun boleh. Aku hirup saja, baru nampak keasliannya.
DSC_1839
Yang ini rare. Rassam atau sup mamak. Boleh diminum begitu saja atau dijadikan kuah untuk nasi.
Tak berapa lama apa yang dipesan sampai. Layan apa yang kami pesan dibawah.
DSC_1843
Nasi tomato (kalau tak silap) dengan ayam goreng, ayam ros (dah tinggal kuah) dan sayur bayam mamak style.
DSC_1845
Kambing kurma

Semua masakan memang sedap. Terasa dia punya kuah. Mungkin sebab itu restoran ini tak ada cawangan untuk mengekalkan keaslian masakan mamak. Harga pula bagi pendapat aku dalam kategori mahal sedikit berbanding dengan saiz hidangan. Tapi jika dikira dengan kesedapan yang dinikmati, menjadikan dalam situasi menang-menang.
DSC_1836
Antara masakan yang ada di Tajuddin Hussain.
DSC_1847

Disini bila datang hanya semata-mata untuk menikmati makanan. Tak ada disediakan TV boleh layan ASTRO bagai. Kalau ada benda ini rasanya makin sesak sebab pelanggan dok lepak lama-lama dan orang lain tak boleh duduk.
DSC_1858
Kepada yang hendak menikmati kesedapan nasi kandar original mamak boleh datang kesini. Dikawasan ini juga banyak dijual barangan kaum India. Dibawah aku beri sedikit info.

Alamat :
Restoran Tajuddin Hussain
49 & 51, Queen Street,
George Town,
Pulau Pinang

Waktu buka:
Dibuka hari Isnin hingga Sabtu jam seperti dibawah.
11.00 am - 3.30 pm
6.30 pm - 10.00 pm
Ditutup hari Ahad.

No Telefon:
04-262 5367

GPS:
5°25'02.3"N 100°20'19.3"E
5.417309, 100.338691

Lokasi dari Google Map:

KL - Hari 8 : Jom balik

Alhamdulillah hari 22hb Disember, cukuplah tu berjalan. Hari ini pakat-pakat balik. Harap jalan tak jem dan dapat balik dengan selamat. Sebelum kelaur dari KL nie ada lagi tempat yang kena singgah. Tuuu kena singah IKEA. Hahahaha kalau sampai KL tak singgah tempat nie serupa tak sampai lagi lah. Nak pi IKEA dekat Batu Kawan entah jadi entah tidak tak tau lagi. Kali ini, pertama kali kami ke IKEA Cheras, selalunya ke Damansara.
DSC_1305
IKEA Cheras

IKEA nie serupa ja. Saja nak beralih angin dari yang dekat Damansara. Selepas tengok dan beli apa yang patut perjalanan diteruskan. Untuk tengahari kami minta pak penakan yang berada di Bukit Beruntung sponser makan tengahari. Jadi dalam perjalanan balik singgah dulu di Bukit Beruntung. Sambil ziarah dapat makan tengahari. Pak Ndak aku nie merupakan adik aruwah emak aku.
IMG20161222151753
Pak Ndak dan Mak Ndak melayan cucu penakan.

Alhamdulillah dah kenyang dan dapat rehat sebentar terima kasih Pan Ndak dan Mak Ndak. Perjalanan diteruskan ke Penang. Sebelum sampai rumah ada satu lagi tempat yang disinggah. Banyak betul tempat yang menjadi singgahan selain dari RnR. Tempat yang baru sahaja di buka (sekarang dah lama la) disebelah Batu Kawan,  Design Village. Tempat ini seperti Premium Outlet yang menjual barangan berjenama.
IMG20161222200411
IMG20161222200626
Posing la Ahmad Firas dan Fatini kat Design Village.


Sampai sini dapat sambaq kasut sepasang. Inilah tempat terakhir kami singgah selain dari singgah makan malam dulu sebelum sampai rumah. Alhamdulillah sampai kerumah. Lepas ini nak kena pi kerja pula. Yang ini tak seronok.