Posts

Showing posts from November, 2012

Bangunan Loke Thye Kee

Image
Dalam perjalanan ke parking saja tangkap gambar beberapa bangunan lama yang ada sekitar bandar Georgetown KOMTAR Penang. Banyak bangunan yang dulunya terbiar usang telah dibaikpulih dengan mengekalkan senibina asal.

Di persimpangan Jalan Burma dan Jalan Penang terletak sebuah bangunan yang dulunya sangat usang. Zaman dulu-dulu masa aku dok kat Penang, bangunan ini ada beberapa kedai kat bawah, seingat aku sebuah kedai gambar. Tingkat atas aku tak perasan pula. Dulu bangunan ni dinding warna merah dan kebanyakan tingkap di tingkat atas sudah rosak. Cari kat internet, bangunan ini asalnya sebuah restoran, Loke Thye Kee Restaurant.

Sekarang berwajah baru setelah di baikpulih. Bangunan ini disewakan untuk mengadakan aktiviti ( terbaca kat baner yang di pasang kat situ ).


Sedikit sejarah yang aku ambil dari internet:
Bangunan Restoran Loke Thye Kee dibina oleh Khoo Sian Ewe dan dibuka pada tahun1929. Ia diusahakan oleh  dua tukang masak Hainan, Loy Kok Boon dan Loy Kok Tai. Restoran itu …

Masjid Abdullah Fahim : Ceramah Ustaz Hassan Din Al-Hafiz

Image
Bersempena dengan sambutan Maal Hijrah 1434, Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas membawa Ceramah Perdana Maal Hijrah oleh Ustaz Hassan Din Al-Hafiz bertajuk " Falsafah Hijrah" pada 28hb November 2012 (Rabu) selepas Isyak.

Muslimin dan muslimat jommm mai ramai-ramai.

http://masjidabdullahfahim.blogspot.com/

Betul ka G4S nie ?

Image
Dalam dok baca laman inminds ternampak beberapa artikel mengenai G4S. Bila terlihat logo G4S nie teringat van yang selalu dok ambil dan tambah duit dalam mesin ATM dan mesin deposit bank dekat tempat kerja aku. Logo dia sama.
Adakah G4S yang memberi servis kepada bank-bank nie juga terlibat memberi perkhidmatan ke penjara-penjara yang dikuasai oleh Israel?

Sedikit mengenai artikel (terjemah guna Google Translate yang kadang-kadang lari makna) yang aku baca dari inminds mengenai G4S:

G4S Terlibat Dalam Penderaan Kanak-kanak

Jumaat, Oktober 12menyaksikan aktivis hak asasi Palestin berpiket dipintu masukibu pejabatG4Sfirma keselamatan di London untuk membantahpenglibatansyarikatdalampenyeksaandan mengurung kanak-kanakPalestin.
Firma keselamatan British Denmark G4S menyediakansistem keselamatanuntuk membantuIsraeldalampenjaradan pusatsoal siasatkedua-duadi Tebing Baratdandi Israeldimanakanak-kanak Palestinsedangdikurungdan diseksa.

Ini termasuk penjaraOferdalam wilayahyang diduduki dimanaG…

Boikot McD Pun Nak Bertelagah

Image
Semenjak rejim haram zionis menyerang bumi Palestin berbagai usaha dibuat untuk mengekang kebiadapan rejim haram itu. Lalu dibuatlah berbagai bangkangan dari tunjuk perasaan sehingga tak buat apa-apa langsung.

Yang seronoknya dalam membuat berbagai bangkangan ini pun umat Islam boleh bertelagah. Bertelagah untuk mencapai kebaikan tak apa, ini bertelagah nak tunjuk pandai. Bahawa dia punya cara yang terbaik. Dalam isu boikot produk yang dananya disumbang ke rejim haram zionis yang terhebat diboikot ialah McDonalds. Berbagai versi ada.

Berbagai pihak melancarkan pemboikotannya. Disebalik itu ada juga pihak-pihak yang memperkecilkan usaha ini. Dijawab, awak saja yang boikot orang lain tak buat pun. Setakat memboikot McD tak dak kesan pun keatas Zionis. Kalau nak boikot buang saja komputer kat rumah tu, buang saja handphone, buang saja apa-apa barang yang ada nama yahudi dan lain-lain.

Ada yang jawab kalau boikot dan tetiba Mc Donalds tutup bagaimana dengan lebih kurang 8,000 pekerja McD …

Pernah Touch iPhone Guna Kaki ?

Image
Biasa kalau nak guna iPhone mesti guna jari. Ada sesiapa pernah cuba guna dengan  kaki atau tengok orang buat?

Cuba sentuh iPhone 5 yang baru dibeli tu guna kaki, ada berani.  Haaaa turun kebawah kalau nak tengok...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - turun lagi - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - turun lagi - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - p/s: saja tak tau apa nak tulis dah.

McDonalds : Terima Kasih Rakyat Malaysia

Image
Terima kasih tak terhingga kepada rakyat Malaysia tak kiralah bangsa apa pun dan agama apa pun yang telah memberi sokongan yang tak berbelah bahagi kepada rangkaian McDonalds. Pagi, 19 Nov dapat beratur depan McDonalds untuk mendapatkan sarapan burger percuma. Mulakan pagi anda dengan dengan McMuffin, jangan lupa baca bismillah.
Dah berakhir pagi yang sungguh meriangkan untuk pemakan burger, maklumlah dah beratur panjang dan dapat makan McMuffin percuma yang di tawarkan oleh McDonalds pagi tadi.
Harap semua berpuas hati. Sekarang kita lihat pula gambar-gambar kekejaman rejim Zionis Israel yang telah mengegarkan secara besar-besaran bumi Palestin pula.

Masih sedapkah McMuffin tu. Adakah kita akan terasa seperti memakan daging saudara-saudara kita di nun di jauh sana? Adakah kita menghayati setiap kunyahan seperti letupan di bumi saudara kita ? Kita dapat beratur panjang untuk mendapat burger percuma, saudara kita berlari kesana-kesini mencari perlindungan. Masih sedapkah seketul burge…

Gaza Diserang : Musim Boikot Mula Dah

Image
Ketika rakyat Malaysia sedang merayakan cuti umum, ketika umat Islam Malaysia berarak berselawat menyambut maal Hijrah. Pada ketika itu rakyat Palestine di Gaza berarak mencari perlindungan dari peluru perpandu yang dihantar oleh Zionis Israel. Sekali lagi perjanjian dilanggar.

Ingat Israel sudah menjadi kawan dengan berbagai cadangan perdamaian rupanya mencari sasaran. Seluruh dunia Islam dikejutkan dengan serangan yang amat dasyat itu.

Apa yang kita buat ??

Sebagai tindak balas terhadap serangan tersebut umat Islam bangkit memprotes tindakan tersebut. Maka berlakulah perhimpunan aman dan tunjuk perasaan dengan membawa sepanduk yang mengutuk serangan tersebut. Di keluarkan memorandum kepada Amerika supaya mengambil tindakan terhadap Israel ( Orang Islam minta orang kapir menolong ~ tak paham aku ). Diminta PBB membantu memberi tekanan kepada Israel.

Ketika ini berbagai cara di keluarkan untuk memberi tekanan kepada Israel. Yang selalu kita nampak ialah tekanan ekonomi. Maka berbaga…

PenBEX 2012 - Dah Sampai Dah

Image
Hari tu aku tulis mengenaii PenBEX 2012 di Tasek Gelugor, promosi ja aku tak pi lagi. Kali ini aku dah sampai dah. Peta lokasi yang aku tampal hari tu salah. Lokasi sebenar di Taman Industri Asas Tani PERDA, Jalan Kubang Menerong. Tak tau pulak nama tempat tu depa tukar ke Dataran Transformasi Usahawan.


View Dataran Transformasi Usahawan in a larger map

Kami sampai dah malam. Malam-malam lalu ke kawasan nie menakutkan, dikelilingi ladang kelapa sawit. Tapi kat tapak expo nie terang benderang. Parking banyak tapi dengan manusia yang ramai datang, ramai yang parking di jalan utama. Cuaca pun elok. Kalau hujan boleh tahan lecah juga sebab dataran nie tanah merah.
Penat juga jalan kalau nak lawat semua gerai. Berbagai produk yang diusahakan oleh bumiputra di ketengahkan. Macam-macam ada dari makanan, minuman, pakaian, tudung, alat memasak, penternakan, makanan kesihatan dan macam-macam lagilah. Nie antara gambar yang aku sempat rakam.
Bahagian yang ada haiwan kami tak pi, dah tak larat jal…

Selamat Tahun Baru Hijrah 1434

Image
Selamat tahun baru Hijrah 1434. Tak dak bunga api, tak perlu bersesak ke Dataran Merdeka, tak dak artis melompat sampai jam 12 malam, tak dak kira detik 12 malam, tak dak parti dan hiburan cuma pengisian yang amat bermanfaat, mudah dan ringkas tetapi banyak keberkatan. Baca doa untuk akhir tahun dan awal tahun.
Selamat beramal.

Dah Redeem Kad Mesra Petronas ?

Image
Dah periksa berapa banyak point ada kat dalam Kad Mesra Petronas?  Kelmarin aku redeem point. Tak sangka ada 5632 point. Point banyak tu bukan kumpul 3 hari tapi 3 tahun sebab point sah untuk 3 tahun sahaja dan bukan sikit kena belanja kat kedai Mesra. 1 point = RM 1 jadi kena belanja lebih kurang RM 5632.

Dengan point banyak tu dapatlah pam minyak sebanyak RM 56.32. Dikira satu point bersamaan 1 sen. Dengan harga minyak Ron 95 ketika nie RM 1.90 dapatlah 29.642 liter ( minyak ni dikira sehingga 3 titik perpuluhan). Alhamdulillah jimat.

Macam mana nak tebus point Kad Mesra Petronas? mudah ja, masukkan kad dalam slot kad kredit pam minyak dan ikut arahan dan kalau nak tahu berapa point ada, minta juruwang kat stesen tu periksa. Aku tebus rapat dinding sampai kosong.

p/s: Siapa yang ada kad Mesra jangan dok simpan point lama-lama hingga lebih 3 tahun, bukan akan beranak-pinak tapi buang anak.

Hari Ihtifal Khalifah Intelek & Pra-Tahfiz Cikal 2012

Image
Layan.... slide show ala-ala HD Hari Ihtifal Rangkaian Tadika Khalifah Intelek dan Pra-Tahfiz Cikal 2012 pada 4hb November 2012 jam 9 pagi - 12 tengahari bertempat di Dewan MPC Kepala Batas.


Tahniah dan terima kasih kepada semua tenaga pengajar yang telah membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada anak-anak kami.

Gambar boleh lihat kat album nie.

Restoran The Mahi-Mahi Seafood Market

Image
Sebuah restoran yang tak bernama terletak kat Bandar Bertam Perdana, baru buka dan papan tanda pun tak naik lagi. Lokasi terselit kebelakang sedikit. Saja nak test masakan kat sini.

Kami sampai lebih kurang jam 8 malam. Orang tak berapa ada lagi. Sebelum masuk dalam kedai boleh dilihat beberapa akuarium bersebelahan.

Sampai saja kami diberi menu. Baru tahu restoran nie nama The Mahi-Mahi Seafood Market. Nama nak ada ala-ala The Manhattan Fish Market.

Boleh kata kesemuanya berasaskan makanan laut dengan masakan ala melayu dan ala thai. Menu yang ringkas, cuma sekeping kertas laminate. Tak banyak pilihan. Dari menu kami oder ikan goreng cili ala Thai dan prawn buttermilk dan yang tak ada dalam menu ialah kailan ikan masin dan tomyam campur. Harga ikan ikut harga pasaran.
Sementara menunggu makanan sampai, anak-anak melawat akuarium dulu. Macam-macam hidupan air yang ada; udang kara, berbagai jenis ikan, ketam nipah dan belangkas. Yang jaga kedai kata hidupan tu untuk di masak. Kalau pi…