Saturday, October 24, 2009

3 dah jadi 2

Hari ini Muhammad Ammar dah dapat naik basikal dengan 2 tayar. Setelah sekian lama menggunakan 3 tayar tiba dah masanya dia menggunakan 2 tayar. Selepas tengok dia naik basikal dua tiga kali dan dapat imbangkan badan, tayar ketiga tu pun kadang-kadang ja cecah tanah, jadi hari ini tayar basikal ditanggalkan satu.
Mula-mula sebelum naik basikal, aku kena pegang basikal tu dulu sebelum dia naik. Selepas Ammar naik dan dia kayuh dua ke tiga kali kayuhan baru dilepaskan dan dia terus dapat imbangkan badan. Dua tiga kali kena buat macam tu dia dah boleh naik sendiri. Kayuh macam ribut serupa nak pi lumba.

Thursday, October 22, 2009

Wakaf Che Yeh

Hari ini aku berkesempatan melawat Wakaf Che Yeh yang amat popular di Kelantan. Ia merupakan suatu tempat perniagaan yang terletak di Jalan Kuala Krai iaitu lebih kurang 3 KM dari Kota Bharu. Dari makluamat dari internet dan cerita orang Pasar Wakaf Che Yeh ini beroperasi 24 jam dimana dibahagi kepada 2 segmen.

Dari jam 6 petang hingga 1 pagi merupakan pasar malam dan selepas itu merupakan pasar basah. Pasar malam Wakaf Che Yeh dikatakan meriah selepas jam 10 malam. Aku sampai ke Pasar Wakaf Che Yeh lebih kurang jam 10 malam. Orang memang ramai.


Pasar malam ini memang luas aku hanya pusing sebahagian sahaja. Dalam pasar ini ramai yang menjual pakaian bundle dari seluar jean, baju, jeket sehingga ke kasut. Harga tak tahu la aku tak tanya pun.

Gerai yang menjual kain batik dan tudung memang banyak. Berbagai jenama tudung dijual dari nama artis bertudung sampai artis tak bertudung sampai nama artis lelaki yang dah tentu tak bertudung.



Gerai-gerai yang memanjang ini sesekali diselang oleh meja-meja yang menjual CD / DVD. Gerai-gerai ini lah yang mengumandangkan lagu-lagu menjadi halua telinga para pengunjung pasar ini. Yang menariknya CD yang dijual merupakan artis-artis yang aku tak kenal.


Boleh dikatakan semua CD itu menampilkan lagu-lagu dikir barat. Dikir barat yang masih mengekalkan tradisi lama dan kebanyakan menampilkan dikirt barat yang sudah dimodenkan. Dapatlah aku lihat TV yang menayangkan VCD yang dimainkan dari player gerai tersebut. Ada juga dikir barat yang didendangkan oleh kumpulan wanita seksi yang mendendangkan dengan gaya melentok-lentok dengan loghat kelantan.

Bila aku melihat gerai CD ini baru aku tahu bahawa banyak artis-artis yang mendendengkan lagu-lagu loghat Kelantan. Patutlah waktu aku dalam perjalanan ke Kelantan, radio Kelantan hanya memainkan lagu loghat kelantan sahaja dan diselang seli dengan lagu Hindustan. Rupa-rupanya Kelantan ini banyak artis yang mengetengahkan lagu loghat mereka disamping DJ yang menggunakan loghar Kelantan dalam tugasan mereka. Tak seperti DJ radio negeri lain yang tak mengekalkan loghat negeri masing-masing.

Aku jalan rasanya tak sampai separuh pun lepas tu balik. Malas nak jalan dah kebanyakan barang-barang tu saja, pusing-pusing tudung, kain batik, pakaian bundel yang aku tak minat nak tengok kalau orang pompuan rasanya kena lawat sampai habis ni.

Wednesday, October 21, 2009

Four Seasons Restaurant

Semasa di Kelantan, member yang baru aku kenal Ab Fatah telah bermurah hati membawa kami ke sebuah restaurant yang aku rasa memang exclusive yang menyediakan makanan ala Chinese. Jika tak dibawa oleh member ni, aku rasa tak akan jejak kaki kat situ. Nama restaurant ini pun dah macam restauran China, Four Seasons Restaurant, walau ada logo halal dilekat didepan pintu rasanya tak tergamak juga aku nak masuk.


Bila masuk kat dalam restaurant ini suasana memang menarik dan bersih. Kelihatan ramai orang Melayu yang makan kat situ. Kadang-kadang serupa ada jamuan sebab ada yang datangnya dalam kumpulan yang besar. Menurut member ini tokeh saja yang China tetapi semua pekerjanya Melayu.
Menu yang disediakan ada dua bahasa, Bahasa China dan Melayu. Menu member tu pilih la. Aku tak berani nak pilih, tak reti. Layanan memang baik dan pantas.


Sementara menunggu makanan tiba aku lhat-lihat disekeliling dan ternampak kat dindingnya ada plaq Jalan-jalan Cari Makan, Maria Tuaku Sabri dah datang dah.



Makanan yang kami oder memang sedap dan tom yam putih yang diorder memang kuahnya bewarna putih tak macam kat sebelah utara kuah jernih. Kata pelayan tu mereka masukkan susu sebab itu bewarna putih. Harga yang ditawarkan pun memang berpatutan la dengan layanan dan suasana persekitaran restaurant tu.
Lokasi aku nak cerita pun tak tahu tapi nie alamat dia.
Four Season Restaurant
5670 B/2 & B/3, Jalan Sri Cemerlang
15300 Kota Bharu, Kelantan
Tel: 609-7436666, 7437399

Sunday, October 18, 2009

Jamuan Raya KKDS

Hari KKDS PTPM (Kelab Kebajikan dan Sosial) adakan jamuan Hari Raya dan Depavali di Hotel G Penang. Hotel nie kira bersebelahan Gurney Plaza lepas makan boleh pi shoping. Makanan yang disediakan best. Anak aku suka pasta kira tak mau makan benda lain dah.


Saturday, October 17, 2009

Beli Baju Melayu Di Kedai Cina

Hari ini aku ambil cuti bawa isteri ke klinik. Dah terlanjur bercuti dan anak-anak bersekolah dan ke tadika, kami pi shooping untuk Hari Raya terus. Masa nie pun kalau shoping tak sesuai bawa bebudak, H1N1 bermaharaja lela. Ada la beberapa destinasi yang kami pi dan yang terakhir di sekitar Komplek Kailan Kepala Batas. Kat sini banyak baju kurung dan baju melayu.

Kami berdua pusing ke semua kedai kat situ. Aku cari baju melayu untuk aku dan Mohd Ammar. Pusing punya pusing last sekali jumpa yang berkenan ada kat kedai bangsa Cina, beli la.

Hairan aku kedai-kedai lain yang peniaganya Melayu ( ada orang kata mereka berketuruna Islam Kemboja) ada baju melayu tapi kualiti kain dan jahitannya amat mendukacita sekali. Jahitanya selang jauh-jauh dan jika diganding dengan kualiti kain yang rendah, kain mudah pecah jika tertarik. Kebanyakan kedai menjual kualiti yang sama, mungkin mereka mendapat stok dari pembekal yang sama. Harganya pun boleh tahan la....kebanyakan memberi harga yang hampir sama lepas tawar-menawar.

Sekarang ini, kita sebagai orang Melayu jika nak barangan Melayu berkualiti kena pi ke kedai Cina. Apa yang orang Melayu tinggal lagi, jika pakaian tradisi masyarakat sendiri orang lain yang buat. Bukan sekadar buat sahaja tetapi dapat memberi kualiti dari segi jahitan, kain, ada pilihan saiz dan kadang-kadang design yang menarik. Kedai cina yang aku beli baju melayu ini mempunyai banyak cawangan dan dalam kedai dia tersusun banyak baju melayu dan baju kurung seolah-olah sebuah kedai yang dimiliki oleh bangsa melayu. Mereka juga mempunyai jenama sendiri.

Ada juga tukang jahit cina menjadi tumpuan untuk membuat baju melayu disebabkan cara pembuatan yang kemas dan hasil yang selesa kepada pemakai.

Di Kepala Batas bukan tak ada tukang jahit Melayu, ada..Tetapi mereka ini tak mengkormesialkan jenama mereka, dan buat pengeluaran yang besar untuk pasaran. Mereka misih lagi mengekalkan tradisi lama menjahit baju mengikut tempahan sahaja. Pengeluarannya pun atas jahitan sendiri dan mengharapkan anak-anak untuk meneruskan usaha jahit baju. Jika si penjahit ini sudah tiada dan anak-anak yang tinggal tak kenai jarum, maka terkuburlah jenama mereka.

Aku lebih suka cari yang dah siap, maklumlah yang siap murah sikit. Cuba bayangkan kain 2 1/2 meter harga RM 30.00, upah baju sahaja RM 40.00 jadi RM 70.00 dah. Kalau beli siap dalam RM 40.00 sahaja, boleh cuba saiz yang sesuai. Lagi pun kalau upah, walau diukur tak tentu lagi selesa dipakai. Baju melayu banyak yang di jual di kedai sekitar Komplek Kailan Kepala Batas, tetapi yang berkualiti aku hanya jumpa di kedai bangsa cina sahaja. Apa boleh buat dah rezeki dia..kann...

Seperti juga baju batik, setelah kerajaan wartakan hari khamis penjawat jawatan kerajaan kena pakai baju batik, maka bersepah kedai dan supermarket keluarkan pakaian batik ( batik cetak, peduli apa janji batik dan harga berpatutan ), yang orang melayu masih lagi dok melukis mancanting ntah berapa lama baru siap sepasang baju dan harganya pun mahal. Bangsa lain dah buat bergulung-gulung. Kalau hari khamis kena pakai keris, aku agak dah lama depa buat keris.

Aku bukan anti bangsa Cina tapi aku cakap nie sebab barang yang aku cari sepatutnya jumpa kat kedai bangsa aku, tetapi sudah terbalik aku jumpa kat kedai bangsa lain.

TM dan Citibank

Beberapa bulan lepas aku dah potong line talipon rumah. Jimat sikit, talipon rumah bukan guna banyak sangat, dok guna handphone . Bayar sewa lebih dari guna. Waktu ke pejabat TM ( Telekom Malaysia Berhad ) dia bagi tahu duit deposit akan diberi semula lepas di periksa jika ada baki tertunggak.
Dok tak berapa lama dapat lah surat dari TM di sertakan cek. Yang meluatnya di berinya cek dari Citibank. Tak ada bank lain ka yang TM boleh guna. Bank jenama Malaysia tak boleh ka??. Aku bukan dok luar negara.

Dulu heboh pasal Israel dan Amerika dilaungkan boikot barangan kedua negara itu. Ini sebuah syarikat besar negara menggunakan Citibank sebagai bank pembayar kepada pengguna. Apa ke jadahnya. Tak ada bank lain kah??. Sudah la bank ini ada beberapa cawangan sahaja kat Malaysia nie.
Duit yang dipulangkan pun bukan nya besar sangat. Kalau masuk ke bank lain dah tentu kana komisyen kaya lagi bank. Nak buka akaun Citibank lagi susah bukan banyak cawangan. Hampehhhhh

Renew kad Touch 'n Go

Kelmarin aku dok tengah sembang-sembang dengan member maka keluar topik pasal Touch 'n Go. Dia kata kad Touch 'n Go di baru renew sebab dah 10 tahun. Aku tanya macam mana dia tahu kena renew. Dia kata waktu touch kad tu kat plaza tol keluar mesej suruh renew. Lalu dengan tebal muka kena reverse la. Kad tu dah tak boleh guna lagi, kena tukar baru. Duit baki dapat transfer ke kad baru.
Balik aku belek (perhati) kad Touch 'n Go aku, tak ada expired date pun macam mana aku nak tahu bila nak renew, dan aku pun dah tak ingat bila aku beli. Kad yang baru kawan aku dapat ada tertulis bila kad dikeluarkan dan bila tarikh tamat. Jadi aku guna la sampai kena reverse kat tol.

Touch 'n Go dulu tak terpikir nak buat perkara ni kot. La ni baru nak bagi pengguna susah.

Saturday, October 10, 2009

Aidys Cafe Western Food

Malam ini aku pi makan kat Aidys Cafe Western Food. Ini kunjungan yang ntah berapa kali tak tau. Kedai makan ini menyediakan makanan barat, sedikit ala Thai dan Melayu. Dari segala jenis chop sampai nasi goreng kampung.



Suasana kedai ini memang best. Kawasan kedai berpagar, tak risau kalau bawa kanak-kanak. Layanan memang bagus. Bila duduk saja dihidangkan air ais kepada setiap orang. Makan yang di order pun cepat sampai. Selepas beberapa ketika selepas order akan ada pelayan yang datang bertanya jika semua order dah sampai....memang best layanan mereka. Susah nak jumpa kedai macam nie.

Aku kalau ke sini mesti order mushroom soup sebab rasa memang mabeles, tak macam restoran makanan segera, mushroom soup mereka macam soup Campbell ja. Mushroom soup kedai ini mereka buat sendiri jadi ada bawang, cendawan yang besar-besar dan soupnya pun pekat melekat.

Lamb chop yang aku order ni diberi nama Lamb with Butter rice. Mula-mula order ingat cam biasa ja Lamb chop dengan sedikit nasi. Mai saja order tuuu dia dua keping Kambing bersama kentang putar dan kubis bersama mayonis ( coleslow) dan sepiring nasi macam macam nasi goreng. Kuah black paper dia memang best.

Chicken Chop pula bersalut black paper dan datang bersama kentang putar dan coleslow.

Memang berbaloi makan kat sini. Aidy's Cafe nie ada buat membership card, pelanggan yang ada kad ini akan dapat diskaun. Aku tak ada kad nie. Harga yang ditawarkan amat berpatutan.

Lokasi di Jalan Telok Air Tawar. Kalau dari Pekan Kepala Batas guna jalan lama ke Teluk Air Tawar. Anda akan lihat kedai PERODUA di sebelah kiri dan selepas itu kawasan perniagaan disebelah kanan. Anda lihat disebelah kiri akan jumpa kedai Aidys Cafe Western Food ( tapi sign board dia yang besar tulis AIR TAWAR CAFETERIA). Jika anda terlihat sebuah masjid ( Masjid Teluk Air Tawar disebelah kanan) atau trafik light anda telah terlepas la tu.
Nie map dari Google.


View Aidys Cafe in a larger map

Saturday, October 3, 2009

Hong Kong Shoe Store

Petang ini lepas habis bengkel sementara tunggu sesi malam, aku keluar berjalan-jalan sekitar Hotel City Bayview Georgetown dengan gaya ala-ala pelancong. Masa tu dah petang dan awan hitam penuh dilangit. Jaring-jaring tirai malam kian melabuhkan kedasar. Aku berjalan menyusuri kakilima kedai-kedai tua, mungkin dari zaman kemuncak kehebatan Pulau Pinang pada masa dahulu. Kini kedai-kedai ini telah dibayangi oleh menara-menara perniagaan dan kediaman yang serba moden. Ketika ini banyak kedai telah tutup, mungkin cuti hari Sabtu atau juga mungkin telah terbiar tidak digunakan.

Terlihat aku dari deretan kedai lama ada sebuah kedai yang berada betul-betul di persimpangan jalan masih lagi cerah. Dari jauh aku dapat melihat kedai itu menjual kasut. Aku melintas jalan, terus kekedai itu, ingin melihat kasut jenama apa yang dijual. Setiba disitu aku disapa oleh seekor anjing mungkin tuan kedai itu yang empunya. Persetankan anjing itu bukan aku berani tetapi anjing itu terikat di sebelah kedai itu.

Dari cermin pameran kedai itu deretan kasut tersusun tidak berapa kemas. Aku membelek-belek dari sebalik cermin rak pameran kasut itu. Entah apa-apa jenama yang ada dan yang tak berjenama. Dari hadapan kedai itu juga aku dapat melihat kedalam dan ada dua orang yang tekun membuat kerja, seorang yang hampir separuh abad dan seorang mungkin lebih muda dari beliau. Oleh kerana aku tiada tujuan ketika itu, aku masuk kedalam.

Terlihat aku dua orang lelaki berbangsa China tekun membuat kerja sambil berbual dalam bahasa cina, aku tak faham. Disekitar kedai itu dipenuhi kasut yang ada di rak pameran dan juga dalam kotak. Ada juga gulung-gulung seperti kulit atau getah. Sesekali aku disapa oleh salakan anjing diluar. Aku dekati dua lelaki berbangsa China itu, dapat dilihat kedua-duanya tekun membuat tapak kasut dan mengikis kulit. Yang muda sedang mengikis sekeping kulit perang ( aku agak sahaja) dengan alat seperti pisau dan seorang yan lebih tua sedang memotong sekeping getah hitam seperti tapak kasut dengan pisau.
Lalu aku bertanya lelaki yang lebih tua sebab dia yang pertama melihat aku. " Uncle buat sendiri ka kasut kat sini?" lalu dia mengia kan pertanyaan aku. Aku rasa kagum, tak pernah lagi aku melihat orang membuat kasut dengan tangan. Aku terus sahaja melihat didalam kedainya. lalu aku minta kebenaran untuk mengambil gambar beliau dan juga kasut-kasut dalam kedai beliau.
Sambil mengambil gambar aku lihat di dinding kedai banyak tertampal keratan akhbar dalam bahasa Malaysia, inggeris dan Cina.

Sedang aku asyik mengambil gambar, baliau datang dekat aku. Lalu ditunjukkan gambar beliau dengan Jimmy Chew (Dato') yang digantung didinding berbingkai kayu. Beliau beritahu bahawa suatu masa dahulu Jimmy Chew juga pernah membuat kasut dikedai itu ( lokasi lain ketika itu). Selepas gambar itu di ceritakan pula kisah gambar-gambar lain. Beliau sungguh ramah dan fasih berbahasa Melayu.
Disamping gambar-gambar diceritakan juga tentang keratan-keratan akhbar yang banyak didinding. Keratan-keratan akhbar itu mengenai kedai dan kisah beliau sendiri. Beliau telah banyak kali ditemuramah oleh wartawan. Beliau juga bertanya aku "Ambil gambar untuk akhbar ka?", aku jawab "Saja suka-suka ambil gambar, hobi".

Ada juga kisah beliau dalam majalah, lalu dikeluarkan majalah tersebut dari dalam laci dan ditunjukkan kepada aku. Setelah lama berbual baru aku terperasan, aku tidak tahu pun nama beliau. Nama beliau ialah Wong sambil memberitahu namanya di hulurkan aku sekeping kad nama. Nama beliau Wong Heng Mun, lalu aku simpan kad itu dalam beg kamera aku.
Diberitahu kadai itu dibuka oleh ayahnya sekitar tahun 1950, dan dia mewarisi bakat yang ayahnya ada untuk meneruskan kesinambungan kerja membuat kasut. Menurut beliau pada waktu dahulu banyak tukang membuat kasut yang berada di Pulau Pinang, tetapi kini cuma tinggal beberapa orang sahaja. Kebanyakan telah berpindah ke Ipoh, Kuala Kumpur dan Johor Baharu dan ada juga yang berhijrah ke luar negara seperti ke China. Terdapat banyak pengusaha yang telah tutup disebabkan tiada siapa yang akan meneruskan usaha mereka selepas mereka meninggal dunia.

Sesekali selepas bersembang dengan aku dia pergi ke mejanya lalu duduk sambil tangannya mengambil pisau lalu ditorehnya getah hitam untuk membuat tapak kasut (agak aku sahaja) menyambung kerjanya yang masih berbaki.
Aku bertanya "Adakah orang yang datang menempah kasut dari Uncle?" lalu dijawabnya "Ada". Diceritanya kebanyakan kasut ditempah disebabkan oleh pelanggan itu berkehendakkan bentuk tertentu yang istimewa. Kedai beliau juga didatangi oleh pelanggan yang memerlukan kasut bersais besar yang sukar didapati di kedai biasa dan juga ada pelanggan yang cacat memerlukan kasut yang khas untuk disesuaikan dengan kaki dan cara penggunaan mereka. Kasut-kasut yang dihasilkan merupakan dari kulit lembu dan harganya dari RM 250.00.
Sesekali beliau ke meja kerja untuk melihat pekerjanya melakukan kerja. Kadang-kadang beliau memberi tunjuk ajar kepada pekerjanya. Beliau ada beberapa orang pekerja. En Wong beritahu bahawa ada yang datang handak belajar membuat kasut dan beliau mengalu-aluknnya. Bersungguh-sungguh beliau bertanya kepada aku "Ada kah sesiapa yang hendak belajar membuat kasut?". Beliau sanggup mengajarnya tanpa mengira bangsa. Begitu bersungguh-sungguh beliau cuba mempertahankan tradisi pembuatan kasut secara tangan. Beliau menambah bahawa sekarang tak ramai orang yang suka atau sanggup membuat kasut sebegini lagi, mungkin tiada masa hadapan dan kerja yang rumit.
Asyik bersembang dengan En Wong sampai tak perasan diluar sudah gelap dan hujan sudah turun. Jam ditangan sudah menunjukkan pukul 7.00 petang. Sambil mengucapkan terima kasih kepada En Wong yang sungguh ramah dan tak lokek dengan cerita-cerita mengenai pembuatan kasut di Pulau Pinang aku meminta diri dulu untuk pulang ke hotel. Malam ini masih ada bengkel yang terpaksa dihadiri.
Dalam hujan renyai-renyai aku redah juga. Kadang-kadang aku menyelinap melalui kakilima bangunan lama disitu. Hujan yang dah lama turun kata orang tidak akan memudaratkan sebab air kotor sudah lama turun ketika hujan baru bermula.
Lokasi:
Hong Kong Shoe Store ( Opposite Cititel Hotel)
177, Muntri Street
10200 Penang
Tel/Fax: 04-2614695
H/p: 012-5056905

Restoran Berputarrr - Revolving Restoran

Hari ini tercapai juga nak makan kat restoran berputar. Lama dah tahu ada restoran berputar iaitu di atas Bayview Georghtown Hotel, tapi kalau nak makan sendiri tentu kempis poket. Tapi hari ini oleh kerana bengkel diadakan di Bayview Georghtown Hotel maka dalam bengkel diumumkan makan tengahari di restoran berputar, Revolving Restaurant. Tak sangka sebab dalam jadual ditulis restoran biasa ja kat bawah, Restoran Kopi Tiam.

Makan di hotel ini bagi aku tak berapa sedap tapi kalau makan tengahari dan makan malam mesti ada masakan kambing ( menu yang aku rasa ialah kari dan goreng kunyit bersama lada ). Makanan ditukar setiap hari tetapi pencuci mulut sama saja sama setiap hari.

Ia berada ditingkat paling atas rasanya tingkat 17. Masakan yang dihidangkan diatas berbeza dari yang dibawah, lebih banyak pilihan. Aku lihat harganya pun amat berbeza, lebih mahal dari restoran hotel ini yang dibawah. Dari brochure yang ada kat situ restoran ini buka dari 6 ptg hingga 12 tengah malam. Tapi hari ini mungkin dibuka untuk kami peserta bengkel kot.


Semasa berada diatas kita dapat melihat disekeliling 360 darjah. Meja disusun di tepi tingkap dan makanan diletakkan dalam bentuk bulatan di tepi tiang tengah atau dinding. Masa aku pi restoran ini tak berputar mungkin bukan masa yang telah ditetapkan kot. Tak pa la aku berputar secara manual saja, jalan kaki pusing sekeliling restoran ini.


Dari kaca hotel ini dapat la dilihat sekitar bandar Georghtown, Jambatan Pulau Pinang sehingga Gunung Jerai.
Lokasi: 25-A Farquhar Street,
10200 Penang, Malaysia
Kira kawasan HONDA, Boon Siew dan berhadapan dengan E&O Hotel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...