Posts

Showing posts from October, 2009

3 dah jadi 2

Image
Hari ini Muhammad Ammar dah dapat naik basikal dengan 2 tayar. Setelah sekian lama menggunakan 3 tayar tiba dah masanya dia menggunakan 2 tayar. Selepas tengok dia naik basikal dua tiga kali dan dapat imbangkan badan, tayar ketiga tu pun kadang-kadang ja cecah tanah, jadi hari ini tayar basikal ditanggalkan satu.
Mula-mula sebelum naik basikal, aku kena pegang basikal tu dulu sebelum dia naik. Selepas Ammar naik dan dia kayuh dua ke tiga kali kayuhan baru dilepaskan dan dia terus dapat imbangkan badan. Dua tiga kali kena buat macam tu dia dah boleh naik sendiri. Kayuh macam ribut serupa nak pi lumba.

Wakaf Che Yeh

Image
Hari ini aku berkesempatan melawat Wakaf Che Yeh yang amat popular di Kelantan. Ia merupakan suatu tempat perniagaan yang terletak di Jalan Kuala Krai iaitu lebih kurang 3 KM dari Kota Bharu. Dari makluamat dari internet dan cerita orang Pasar Wakaf Che Yeh ini beroperasi 24 jam dimana dibahagi kepada 2 segmen.

Dari jam 6 petang hingga 1 pagi merupakan pasar malam dan selepas itu merupakan pasar basah. Pasar malam Wakaf Che Yeh dikatakan meriah selepas jam 10 malam. Aku sampai ke Pasar Wakaf Che Yeh lebih kurang jam 10 malam. Orang memang ramai.


Pasar malam ini memang luas aku hanya pusing sebahagian sahaja. Dalam pasar ini ramai yang menjual pakaian bundle dari seluar jean, baju, jeket sehingga ke kasut. Harga tak tahu la aku tak tanya pun.

Gerai yang menjual kain batik dan tudung memang banyak. Berbagai jenama tudung dijual dari nama artis bertudung sampai artis tak bertudung sampai nama artis lelaki yang dah tentu tak bertudung.



Gerai-gerai yang memanjang ini sesekali diselang oleh me…

Four Seasons Restaurant

Image
Semasa di Kelantan, member yang baru aku kenal Ab Fatah telah bermurah hati membawa kami ke sebuah restaurant yang aku rasa memang exclusive yang menyediakan makanan ala Chinese. Jika tak dibawa oleh member ni, aku rasa tak akan jejak kaki kat situ. Nama restaurant ini pun dah macam restauran China, Four Seasons Restaurant, walau ada logo halal dilekat didepan pintu rasanya tak tergamak juga aku nak masuk.

Bila masuk kat dalam restaurant ini suasana memang menarik dan bersih. Kelihatan ramai orang Melayu yang makan kat situ. Kadang-kadang serupa ada jamuan sebab ada yang datangnya dalam kumpulan yang besar. Menurut member ini tokeh saja yang China tetapi semua pekerjanya Melayu. Menu yang disediakan ada dua bahasa, Bahasa China dan Melayu. Menu member tu pilih la. Aku tak berani nak pilih, tak reti. Layanan memang baik dan pantas.

Sementara menunggu makanan tiba aku lhat-lihat disekeliling dan ternampak kat dindingnya ada plaq Jalan-jalan Cari Makan, Maria Tuaku Sabri dah datang dah.



Ma…

Jamuan Raya KKDS

Image
Hari KKDS PTPM (Kelab Kebajikan dan Sosial) adakan jamuan Hari Raya dan Depavali di Hotel G Penang. Hotel nie kira bersebelahan Gurney Plaza lepas makan boleh pi shoping. Makanan yang disediakan best. Anak aku suka pasta kira tak mau makan benda lain dah.

Beli Baju Melayu Di Kedai Cina

Hari ini aku ambil cuti bawa isteri ke klinik. Dah terlanjur bercuti dan anak-anak bersekolah dan ke tadika, kami pi shooping untuk Hari Raya terus. Masa nie pun kalau shoping tak sesuai bawa bebudak, H1N1 bermaharaja lela. Ada la beberapa destinasi yang kami pi dan yang terakhir di sekitar Komplek Kailan Kepala Batas. Kat sini banyak baju kurung dan baju melayu.

Kami berdua pusing ke semua kedai kat situ. Aku cari baju melayu untuk aku dan Mohd Ammar. Pusing punya pusing last sekali jumpa yang berkenan ada kat kedai bangsa Cina, beli la.

Hairan aku kedai-kedai lain yang peniaganya Melayu ( ada orang kata mereka berketuruna Islam Kemboja) ada baju melayu tapi kualiti kain dan jahitannya amat mendukacita sekali. Jahitanya selang jauh-jauh dan jika diganding dengan kualiti kain yang rendah, kain mudah pecah jika tertarik. Kebanyakan kedai menjual kualiti yang sama, mungkin mereka mendapat stok dari pembekal yang sama. Harganya pun boleh tahan la....kebanyakan memberi harga yang hampir sam…

TM dan Citibank

Image
Beberapa bulan lepas aku dah potong line talipon rumah. Jimat sikit, talipon rumah bukan guna banyak sangat, dok guna handphone . Bayar sewa lebih dari guna. Waktu ke pejabat TM ( Telekom Malaysia Berhad ) dia bagi tahu duit deposit akan diberi semula lepas di periksa jika ada baki tertunggak.
Dok tak berapa lama dapat lah surat dari TM di sertakan cek. Yang meluatnya di berinya cek dari Citibank. Tak ada bank lain ka yang TM boleh guna. Bank jenama Malaysia tak boleh ka??. Aku bukan dok luar negara.
Dulu heboh pasal Israel dan Amerika dilaungkan boikot barangan kedua negara itu. Ini sebuah syarikat besar negara menggunakan Citibank sebagai bank pembayar kepada pengguna. Apa ke jadahnya. Tak ada bank lain kah??. Sudah la bank ini ada beberapa cawangan sahaja kat Malaysia nie. Duit yang dipulangkan pun bukan nya besar sangat. Kalau masuk ke bank lain dah tentu kana komisyen kaya lagi bank. Nak buka akaun Citibank lagi susah bukan banyak cawangan. Hampehhhhh

Renew kad Touch 'n Go

Image
Kelmarin aku dok tengah sembang-sembang dengan member maka keluar topik pasal Touch 'n Go. Dia kata kad Touch 'n Go di baru renew sebab dah 10 tahun. Aku tanya macam mana dia tahu kena renew. Dia kata waktu touch kad tu kat plaza tol keluar mesej suruh renew. Lalu dengan tebal muka kena reverse la. Kad tu dah tak boleh guna lagi, kena tukar baru. Duit baki dapat transfer ke kad baru. Balik aku belek (perhati) kad Touch 'n Go aku, tak ada expired date pun macam mana aku nak tahu bila nak renew, dan aku pun dah tak ingat bila aku beli. Kad yang baru kawan aku dapat ada tertulis bila kad dikeluarkan dan bila tarikh tamat. Jadi aku guna la sampai kena reverse kat tol.
Touch 'n Go dulu tak terpikir nak buat perkara ni kot. La ni baru nak bagi pengguna susah.

Aidys Cafe Western Food

Image
Malam ini aku pi makan kat Aidys Cafe Western Food. Ini kunjungan yang ntah berapa kali tak tau. Kedai makan ini menyediakan makanan barat, sedikit ala Thai dan Melayu. Dari segala jenis chop sampai nasi goreng kampung.



Suasana kedai ini memang best. Kawasan kedai berpagar, tak risau kalau bawa kanak-kanak. Layanan memang bagus. Bila duduk saja dihidangkan air ais kepada setiap orang. Makan yang di order pun cepat sampai. Selepas beberapa ketika selepas order akan ada pelayan yang datang bertanya jika semua order dah sampai....memang best layanan mereka. Susah nak jumpa kedai macam nie.
Aku kalau ke sini mesti order mushroom soup sebab rasa memang mabeles, tak macam restoran makanan segera, mushroom soup mereka macam soup Campbell ja. Mushroom soup kedai ini mereka buat sendiri jadi ada bawang, cendawan yang besar-besar dan soupnya pun pekat melekat.
Lamb chop yang aku order ni diberi nama Lamb with Butter rice. Mula-mula order ingat cam biasa ja Lamb chop dengan sedikit nasi. Mai saja …

Hong Kong Shoe Store

Image
Petang ini lepas habis bengkel sementara tunggu sesi malam, aku keluar berjalan-jalan sekitar Hotel City Bayview Georgetown dengan gaya ala-ala pelancong. Masa tu dah petang dan awan hitam penuh dilangit. Jaring-jaring tirai malam kian melabuhkan kedasar. Aku berjalan menyusuri kakilima kedai-kedai tua, mungkin dari zaman kemuncak kehebatan Pulau Pinang pada masa dahulu. Kini kedai-kedai ini telah dibayangi oleh menara-menara perniagaan dan kediaman yang serba moden. Ketika ini banyak kedai telah tutup, mungkin cuti hari Sabtu atau juga mungkin telah terbiar tidak digunakan.

Terlihat aku dari deretan kedai lama ada sebuah kedai yang berada betul-betul di persimpangan jalan masih lagi cerah. Dari jauh aku dapat melihat kedai itu menjual kasut. Aku melintas jalan, terus kekedai itu, ingin melihat kasut jenama apa yang dijual. Setiba disitu aku disapa oleh seekor anjing mungkin tuan kedai itu yang empunya. Persetankan anjing itu bukan aku berani tetapi anjing itu terikat di sebelah kedai …

Restoran Berputarrr - Revolving Restoran

Image
Hari ini tercapai juga nak makan kat restoran berputar. Lama dah tahu ada restoran berputar iaitu di atas Bayview Georghtown Hotel, tapi kalau nak makan sendiri tentu kempis poket. Tapi hari ini oleh kerana bengkel diadakan di Bayview Georghtown Hotel maka dalam bengkel diumumkan makan tengahari di restoran berputar, Revolving Restaurant. Tak sangka sebab dalam jadual ditulis restoran biasa ja kat bawah, Restoran Kopi Tiam.

Makan di hotel ini bagi aku tak berapa sedap tapi kalau makan tengahari dan makan malam mesti ada masakan kambing ( menu yang aku rasa ialah kari dan goreng kunyit bersama lada ). Makanan ditukar setiap hari tetapi pencuci mulut sama saja sama setiap hari.
Ia berada ditingkat paling atas rasanya tingkat 17. Masakan yang dihidangkan diatas berbeza dari yang dibawah, lebih banyak pilihan. Aku lihat harganya pun amat berbeza, lebih mahal dari restoran hotel ini yang dibawah. Dari brochure yang ada kat situ restoran ini buka dari 6 ptg hingga 12 tengah malam. Tapi hari …