Wednesday, December 14, 2011

Masakan Dalam Pantang : Ikan Masak Jintan Berlada

Kalau pantang ja mesti makan lada banyak-banyak, bagi panas badan. Nie satu lagi resepi yang isteri aku ajar. Ikan Masak Jintan Berlada.

Bahan-bahan:
2 ketul ikan tenggiri digoreng kunyit
2 ulas bawang besar di kisar
1 ulas bawang di mayang
1 in halia dipotong nipis
1 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
    (Lada hitam, jintan manis, jintan putih di tumbuk )
1 cawan air asam jawa
Garam
Minyak

Cara-cara:
- Panaskan minyak
- Tumis bawang yang dikisar bersama halia
- Masukkan bahan yang ditumbuk ( Jintan manis, jintan putih dan lada).
- Masukkan air asam jawa dan masak sehingga dapat kepekatan yang dikehendaki.
- Masukkan ikan yang telah digoreng bersama hirisan bawang besar ( bawang kalau tak nak pun tak apa, sebagai hiasan sahaja ).

Siap untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...