Monday, December 12, 2011

Masakan Dalam Pantang : Daging Goreng Lada Hitam

Hari ni orang pantang makan daging goreng lada hitam atau daging goreng black papper. Tak tau sebab apa asal guna lada hitam ja mesti ditulis orang putih.

Hari sebelum tu dok search internet resepi daging black papper yang boleh untuk orang pantang. Kebanyakan resepi tak berapa sesuai sebab guna sos tiram dan kicap. Pusing-pusing jumpa blog nie http://hanieliza.blogspot.com/ resepi ok gak tapi tetap guna kicap. Jadi dah taka ada yang lain guna saja resepi dari blog tu tapi tak guna kicap.

Setelah masak, OK ja tak ada kicap. Balun jangan komen.

Bahan-bahan :

300 gm daging dipotong kecil
2 sudu tepung jagung di cair dengan sedikit air
2 susu lada hitam ditumbuk kasar
1 cawan air
minyak masak

Bahan menumis:
3 biji bawang besar di mayang
2 ulas bawang putih di potong nipis
1 inci halis dipotong halus

Cara-cara:
- Panaskan minya dan masukkan bahan menumis, masak sehingga naik bau.
- Masukkan daging.
- Jika daging susah untuk di lembutkan / empuk masukkan sedikit air dan biarkan mendidih bersama daging sehingga air kering. Kalau nak ada banyak kuah tak perlulah kering sangat.
-Masukkan lada hitam yang ditumbuk, gaul sehingg sekata.
- Masukkan tepung jagung yang telah dicairkan. Masak sehingga kepekatan sekata.
Siap untuk dihidangkan. Kalau lada banyak badan memang panassss.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...