Posts

Showing posts from June, 2010

Menteri Seorang...Yang Lain Buat Ramai...

Hari ini ada seorang menteri datang ketempat kerja aku. Dalam jadual menteri tu akan datang jam 12.30 tgh. Lalu ada call dari PRO mengatakan ada orang dari pihak menteri datang ke bilik persidangan untuk suruh set up jam 10.30 pg sebab dia nak test sistem. Tapi kami janji jam 11.30pg sebab bilik tu sistem dah ok.

Pada jam 11.30 pg pergilah kami ke bilik tersebut. Mak datuk ramainya yang berada disitu, tak tau lah orang pihak meteri atau peserta. Tapi lambat lagi program nak mula jadi aku buat bodoh ja la. Lalu datang orang yang nak test sistem tu. Dia bawa sebuah laptop nak test backdrop untuk dipancarkan ke skrin. Apabila ON saja laptop berhimpun la dalam 3 ke 4 orang nak komen dan lihat backdrop tersebut ada la sedikit pembetulan dilakukan ( ini mungkin teknikal backdrop). Ishhh... nak bawa laptop dangan backdrop pun kena ada sorang yang dibawa khas dari Putrajaya. Aku lihat ada yang jadi jurufoto. Ada yang pi test mikrophone yang memang tersedia kat situ. Di lihat berapa orang tekn…

Nan's Kitchen

Image
Kawasan Perniagaan Bertam Perdana. Kawasan Perumahan dan perniagaan baru di Kepala Batas. Memang banyak kedai makan, tak tau lah siapa yang nak datang makan. Aku makan makanan kau, kau makan makanan aku. Tapi malam memang meriah kat sini terutama Kiosk @ Bertam. entah dari mana manusia datang makan kat situ.

Malam nie aku nak cuba yang spesial sikit kat Kiosk @ Bertam. Kami cuba di Nan's Kitchen, masakan western. Belek punya belek menu dia, dipesan lamb grill ( kalau tak silap la, dah lupa), hot dog dan aku tanya dia apa yang menarik, diberitahu masakan baru iaitu lamb pasta XXXX carbonara ( yang XXXX tu aku tak tau nak sebut) bentuk macam keow teow, pesan saja lah nak rasa. Air pula yang istimewa air strawberry ada buih (kiri sekali).
jeng...jeng...jenggg bila sampai alamak sikit ja. Keseluruhan rasa boleh kata sedap lah tapi dalam kuantiti yang sedikit ( dalam gambar macam banyak ). Lamb grill datang dengan hirisan kambing disaluti sos lada hitam bersama garlic bread, kentang d…

Terkejut sat...

Hari kedua berada Ahmad Firas di TALESKA, isteri aku terima talipon beritahu TALESKA talipon dia mengenai anak aku penat. Isteri aku balik dulu la. Sementara aku nak balik, TALESKA tu talipon aku pula beritahu isteri aku dah ada kat sana dia nak no staf aku untuk bawa anak aku ke kelinik USM-IPPT. Klinik ini bersebelahan sahaja dengan TALESKA.

Sampai di sana semua dah ok. Dah ambil ubat. Diberitahu anak aku nangis tak berhenti dan dengar bunyi macam penat. Dari kata doktor anak aku tak penat cuma dia selesema dan batuk jadi diberi ubat batuk dan demam sahaja, ubat selesema tak boleh bagi lagi sebab masih bayi dan berat tak cukup lagi (adalah kira-kira yang mereka buat). Apa-apa pun Alhamdulliulah selamat. Menurut Pn Norzihan mereka boleh hantar ke klinik tetapi kena bagi tahu ibu-bapa dulu.

TALESKA ni memang prihatin dengan hal-hal kesihatan seperti diberi nasihat tentang jenis-jensi botol susu yang sesuai untuk bayi dan pentingnya penyusuan oleh ibu. Kalau tak boleh menyusu di beri pil…

TALESKA - IPPT

Image
Dah hampir isteri aku nak mula kerja dari cuti 2 bulan. Jenuh la juga mencari tempat mengasuh anak ke tiga aku, Ahmad Firas. Lalu talipon la kawan aku yang duduk kat Lorong Bentara ( Taman Bertam Perdana) kot-kot kat sana ada orang yang ambil mengasuh bayi. Dia bagi tahu USM Bertam ( IPPT ) ada buat nursery untuk kanak-kanak. Diberitahu juga nursery tu buka awal bulan Jun 2010 di Bertam Putra.

Macam biasa hari Isnin ada Pasar Malam di Bertam Putra, selepas membeli belah di pasar malam ternampak la aku lot perniagaan yang disewa oleh IPPT USM. Belek-belek bangunan tu ada satu atau dua lot di tulis Day Care.
Jadi pada hari Selasa 1hb Jun, apa lagi pagi-pagi kami pun pi la tempat tadi. Aku ambil Book Off. Tengok blok tu macam tak ada orang saja, lalu aku pi ke lot sebelah tanya staf kat situ. Lalu dia bagi tahu Day Care tu bukan nursery tapi tempat rawatan. Ditunjuknya aku ke hujung blok bangunan tersebut. Bukan setakat tunjuk tapi bawa aku ke tempat nursery tu. Aku pun tak tau nama dia, …