Asiatica Organic House

Dah lama tengok restoran nie. Kadang-kadang dok lalu kat Kiosk Bertam  Perdana  nampak la restoran nie, dari luar memang cantik deko ala-ala arab. Pembukaannya di penghujung 2009. Asiatica Organic House. Jadi hari nie dapat la menjamu selera ala arab kat situ. Isteri aku belanja.
Kat dalam memang cantik dengan hiasan dinding, lampu, tiang dan macam-macam lagi la. Suasan memang tenang dan terasa exclusive. Atas meja ada lilin gantung dalam kaca.

Menu dia ada macam macam pilihan hidangan. Kebanyakan hidangan ala-ala timur. Nama-nama yang tak pernah aku sebut dan dengar.
Oleh kerana tak tahu nak pesan apa, lalu tanya pelayan jer la. Dipilih Tanjen Chicken yang ada unsur-unsur timur. Lagi dipilih dinner plate, yang nie standard la macam KFC, ratah ayam dan terakhir mushroom soup dengan garlic bread. Satu ja menu pak arab yang lain masih lagi pandang barat. Ada macam-macam menu timur tapi tak mahu pilih semua nanti kalau tak sedap siapa yang nak perabih. Mulut masih lagi pandang ke barat itu yang sedap sekali. Ayaq biasa ja yang dipilih air strawbery, coke float dan satu lagi oren kut.

Dinner plate datang dengan 3 ketul ayam bersalut tepung bersama dengan kentang putar dan kubis cincang dengan mayonis (coleslo), rasa ok la.
Tanjen chicken pula merupakan nasi berempah bersama ayam 2 ketul ayam dengan salad bersama mayonis. Atas nasi ditabur dengan kacang kuda dengan capsicum. Lupa lak, dia bagi satu piring kuah.
Mushroom soup presentation cantik, tapi bagi pandangan aku ia terlebih pekat dan sedikit masam. Tak berapa kena dengan selera aku. Mungkin cara timur kot. Aku masih lagi dok pandang barat. Garlic bread ok. Anak-anak aku makan ayam dan garlic bread bersama mushroom soup. Tanjen chicken depa tak berapa berkenan macam isteri aku. Aku bedal ja.
Last sekali nak cuci mulut, di order banana split. Yang nie semua berkenan. Keseluruhan order cepat sampai. Aku pun tak perlu risau jika anak-anak boring sebab lama menunggu.
Dekat kaunter ada tersusun dalam kaca kek dan muffin. Home made. Sos, mayonis dan keju yang digunakan dibuat dari tembuh-tumbuhan.


Harga yang ditawarkan bagi aku mahal sedikit. Kalau macam aku nie tak boleh datang selalu. Pokaiii. Dan satu lagi jika boleh ada suatu makanan yang menjadi keistimewaan tempat ini. Memang ia membawa makanan Arab, makanan Arab banyak tetapi biar ada satu makanan yang menjadi trademark tempat ini. Bila orang datang mesti pesan makanan itu. Kalau sesiapa tak tahu apa nak makan kat situ, pelayan akan mencadangkan makanan itu. Seperti kalau KFC dengan ayam gorengnya, Mc Donald's dengan burgernya.

Yang paling menarik bahan-bahan yang digunakan dalam menu masakan Asiatica Organic House InsyaAllah suci dan halal. Sokonglah produk keluaran bumiputra dan datanglah menjamu selera nasi arab Kepala Batas nie tanpa was-was.

Lokasi : Bertam Perdana Town Centre berdekatan Kiosk Bertam, Kepala Batas atau lihat map kat bawah. Klik gambar untuk imaj lebih besar

Kenduri 3 dalam 1

Ini merupakan kenduri 3 dalam satu yang kami adik beradik buat. Yang lebih kerja abang aku la, dia dok kat rumah bapa. Kenduri bersempena 3 perkara. Kenduri doa selamat atas kepulangan bapa dan mama dari Makkah, kenduri arwah mak aku dan juga kaum muslim dan musliman yang telah meninggalakan kita dan kenduri kesyukuran diatas pencapaian gilang gemilang anak penakan aku Tasha iaitu anak sulong abang aku dalam peperiksaan yang lepas.

Antara yang hadir kebanyakan sedara mara dan kawan-kawan. Kawan-kawan bapa dan mama aku ramai-ramai. Kawan abang aku sedikit-sedikit. Kawan adik aku kadang-kadang. Kawan aku tak dak langsong hahahaaaa.

Majlis dimulai oleh kata aluan oleh Pak Su Halim dan diikuti dengan tahlil.


Antara lauk yang ada. Kawan-kawan bapa dan mama yang hadir. Sedara mara sebelah bapa aku. Nama aku tak ingat, nanti kena tanya bapa aku dulu.

Salah seorang kawan bapa dan mama semasa pergi haji hari tu. Staf USM bahagian Arceology. Ini abang ipar dan adik beradik belah isteri aku.
Ini pokok bunga depan rumah bapa aku. Jadi tempat sangkut payung.

Selamat Tahun Baru 2010

Ini hari yang terakhir dalam kelender orang putih, 2009, esok akan bermula kalendar baru 2010. Jadi apa lagi cuti la. Tahun ni abang ipar aku bawa kami sekeluarga dan juga keluarga adik beradik belah pak Idris untuk lepak-lepak kat The Northam Suites. Kalau aku memang tak mampu nak sewa hotel cam nie.
Hari ni aku kerja, malas nak ambik cuti, cuti simpan tahun depan. Depa semua datang ke pulau awal lagi, pi pekena kat Restoran Hameediyah tengahari, aku dapat tengok gambar ja la. Tak pa nanti aku pi sorang-sorang qadha balik.

Jadi lepas kerja terus ke hotel. Naik tinggkat 37 dari 38 tingkat yang aku nampak dari nombor dalam lif. Disewanya P-suite ( presidential Suites). Sesampai aku kat sana anak-anak aku dah tidur, letih kut main sakan. Kemudahan memang best ada dapur, ruang tamu, 2 buah bilik tidur yang dilengkapi jakuzi dan macam-macam lagi la.

Dari atas tu view memang cantik. Dihadapan dapat lihat laut dan di kiri KOMTAR. Tapi ada beberapa tingkap yang ditutupi dengan jaring kayu (louvere). Malam tu abang ipar aku nak belanja kat The chilies, tapi tak boleh booking jadi kami yang ramai ni kalau makan kat sana tak leh makan sekali berkumpul rasanya atau meja tak cukup, oleh kerana hotel ini ada menyediakan makan malam di Roof Terrace di tingkat 9. Jadi disitulah destinasi kami makan malam.
Tingkat 9 merupakan kawasan kolam dan juga restauran Roof Terrace. Pihak hotel telah menyediakan 3 meja yang dicantum. Jadi kami makan di tepi kolam sambil diterangi cahaya bulan malam ni.

Malam itu menu steamboat. Macam-macam ada seafood seperti siput buluh (ini pertama kali aku makan...memang aku tak lalu,panjang macam cacing), ketam, udang, sayur-sayuran, salad dan macam-macam lagi. Disamping itu ada pencuci mulut bermacam kek.

Cuaca malam ini memang elok tak berawan tapi angin kuat sikit, bila ambil sayur tu kena pegang sikit kalau tidak mesti terbang.

Time makan aku sempat ambil gambar ketam kat steamboat tapi lepas tu harap maaf rancangan tergendala. Aku pulun la, takkan nak ambil gambar lagi. Aku tengok gak orang lain yang dok makan tak jauh dari aku. Depa makan sikit punya kontrol hensem. Bayar mahal-mahal kalau nak sembang balik rumah la.

Lepas makan semua pakat berehat kat tepi kolam sambil menunggu detik 12 malam. Nak tengok bunga api dari Padang Kota. Petang tadi sebelum aku sampai depa dah mandi kolam ni. Siap pakai baju mandi. Anak aku pakai pelampung kira berani la mandi tempat dalam.


Sambil tu aku snap la beberapa gambar anak-anak penakan aku dan juga gambar anak-anak aku kat tepi kolam.
Sementara menunggu detik 12 malam, semua famili turun ke hadapan restauran Roof Terrace untuk buat persiapan buat kejutan birthday untuk anak aku Siti Sarah, walau dah lewat beberapa hari sebab nak tunggu famili berkumpul. Sambut sorang-sorang mana best. Aku ajak sarah dok lepak kejap tepi kolam sambil ambil gambar dia. Dah ready aku ajak dia kebawah. Sampai kebawah semua nyanyi lagi birthday. Dia macam nak nangis ja. Kek tu Isteri aku yang buat.
Menghampiri detik 12 malam aku pacak kamera aku menghala ke Padang Kota menggunakan tripod yang dipinjam dari Faizah. Bebrapa ketika berpercikan lah bunga api disekitar kawasan tu, tapi yang di Padang Kota belum ada lagi, munkin depa pakai jam tak berapa tepat kot. Lepas beberapa ketika baru percikan bunga api dari Padang Kota. Lama gak, Puas aku snap gambar. Tapi bila tengok balik boleh kata semua goyang, baru aku perasan angin kat tingkat 9 terlampau kuat menyebabkan kamera goyang. lain kali kena gantung bata kat kamera tu baru stabil kot.
Menghampiri jam 1 pg kami pulang ke bilik.

Lokasi:

The Northam All Suites
55, Jalan Sultan Ahmad Shah
George Town,Penang
Malaysia