Posts

Showing posts from February, 2010

Restoran Pen Mutiara

Image
Setelah berpenat dengan rawatan anai-anai, malam nie abang ipar aku nak belanja makan. Dia tanya makan kat mana yang best. Aku pun tak tau. Aku call la member kat Penang. Dia bagi dua pilihan satu Restoran Hammer dan satu lagi Restoran Pen Mutiara. Pusing-pusing antara dua tu aku pilih Pen Mutiara. Untuk dapat maklumat tentang restoran tu aku search internet dapat la no talipon dan yang penting plan nak pi sana. Dari carian kat internet, ada dua lokasi Restoran Pen Mutiara, Di Batu maung dan Taman Selat. Dipilih la yang di Batu Maung sebab berdekatan dengan Airport Bayan Lepas. Nasib baik dalam google map dah ada tag lokasi tersebut.

Setelah ambil abang ipar di airport Bayan Lepas terus ke Restoran Pen Mutiara. Sebenarnya abang ipar aku yang sorang lagi yang bawa. Dia ada GPS, lagi senang dari tengok kat Google map.

Restoran Pen Mutiara dikendalikan oleh Persatuan Nelayan Negeri Pulau Pinang dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). Restoran ini mula beroperasi pada 1hb Januarai 2006…

Anai-anai @ Bertam Perdana lagiii

Image
Tak habis-habis dengan anai-anai kat Taman Bertam Perdana yang dibangunkan oleh Bertam Properties. Rasanya dah 3 kali aku buat rawatan termasuk rawatan yang Bertam Properties yang kononnya bermurah hati sponser untuk rawatan ketika mula-mula waranti habis ( rasanya mereka buat rawatan tanah tak berapa elok ketika projek pembinaan sedang berjalan). Rawatan-rawatan yang dibuat tak menjadi juga. Lepas tiga empat bulan anai-anai datang balik. Habis lantai dan dinding kabinet dapur yang berlubang ditebuk untuk masukkan ubat. Kali ini aku tukar syarikat lain pula datang buat rawatan, mana tahu kalau serasi ( macam jumpa bomoh pulak). Syarikat lama tokey dah beralih angin jadi dreba kapal buat jambatan kedua Pulau Pinang. Dapat nombor mereka dari iklan yang di paku kat pokok depan rumah aku. rasanya mereka nie pun tahu kawasan ini port anai-anai.
Ini salah satu aktiviti yang di buat untuk buang anai-anai. Island Pest Control nie buat kerja rasa ok kot. tapi ada juga yang aku lihat tak berapa…

Masakan Dalam Pantang : Rasam

Image
Nie dia bahan dan cara buat rasam anak aku cakap sup mamak.
Bahan-bahan : 1 sudu lada hitam 1 sudu jintan manis 1 sudu jintan putih 1 sudu halba campur Beberapa ulas bawang purih tak buang kulit 3 ulas bawang besar dipotong. 3 biji tomato 2 tangkai daun kari air asam jawa secukup rasa. Beberapa biji cabai kering 1 sudu kecil kunyit serbuk Sedikit minyak masak.

























Cara buat :















1- Tumbuk Lada hitam, jintan manis dan putih sehingga lumat.















2- Masukkan bawang putih dan tumbuk sekali. Tak perlu lumat sangat.




























3-Potong tomato dan masukkan dalam semangkuk air dan ramas secukup rasa.















4- Ramas asam jawa untuk medapat airnya. Ambil airnya sahaja.















5- Masukkan air asam jawa dan bahan-bahan yang ditumbuk kedalam tomato yang diramas tadi.















6- Panaskan minyak dalam periuk.





























7- Setelah minyak panas masukkan halba campur, bawang besar yang telah di hiris, daun kari, cabai kering. Goreng hingga naik bau.















8- Masukkan air asam bersama bahan-bahan didalamnya kedalam periuk.
















9- Sebelum mendidih masukkan kunyit keda…

Basikal Baru...

Image
Semenjak-menjak boleh naik basikal, rasa basikal yang dok ada semakin kacik terutama basikal anak lelaki aku. Basikal kakak ok lagi tapi break dah tercabut.
Hari nie bawak basikal depa kat kedai basikal di Kepala Batas. Mula-mula nak tread-in basikal Ammar, nak ambil baru. Basikal Sarah nak repair saja, tambah tongkat dan repair break, sais 12" rasa aku ok lagi bagi dia naik.
Tokey tu cakap basikal lama tu ( 2 buah yang rasaaya sais 10" kot) dia nak angkat RM 30 ja, dia kata basikal kecik-kecik susah laku. Dok tengok-tengok basikal yang baru, tokey tu tunjuk la basikal yang kira ok la sais tayar 20" dan harga berpatutan. Dok belek-belek lepas tu rasanya baik tread-in basikal Sarah sekali, beli baru terus kat dia. Tanya tokey tu basikal kakak yang besar sikit tu berapa?, dia cakap boleh angkat RM 30 ja. Tokey tu tak nak naikkan lagi harga, tapi dia kurangkan harga basikal baru sebanyak RM 10 sebuah. OK lah, malas layan.
Jadi hari ni depa dapat la basikal baru yang ada bre…

Muzium Padi

Image
Setelah sekian alam jadi rakyat Kedah baru hari nie kami dapat pi Muzium Padi. Masa ni cuaca memang panas dan tak berawan. Kami bertolak dari rumah bapa aku sudah hampr tengahari. Untuk sampai kesana rasa aku tak berapa susah sebab papan tanda memang banyak. Kalau susah jadikan Gunung Keriang sebagai panduan ( macam kat Pulau Pinang, bangunan KOMTAR menjadi panduan jika sesat). Dikiri kanan jalan bendang saja-saja. Muzium Padi ni terletak berhampiran Gunung Keriang.


Bangunan dia berbentuk seperti seberkas padi yang telah di potong (orang panggil mengerat) sebelum dipukul (zama dulu orang memukul padi untuk meleraikan biji padi dari tangkai. La ni orang pakai mesin tak dak dah nak berkas padi ni). Motif-motif padi digunakan disekitar muzium.


Kesian bini aku yang tengah sarat. Untuk memasuki muzium ni kena naik tangga ketingkat dua. Tak pasti lah OKU (Orang Kelainan Upaya yang diusulkan oleh USM) nak naik macam mana.


Setelah membeli tiket kita akan memasuki ruang legar yang menempatkan…