Oleh kerana beli seekor dapat la kepala tenggiri. Dengan pengawasan dari isteri aku, jadi lah Kari Kepala Ikan tanpa santan tau Kari Mamak. Orang pantang tak boleh makan santan lagi.
- Tumbuk hancur seulas bawang besar dan 5 ulas bawang putih. Kalau malas nak tumbuk guna blender saja.
- Masukkan rempah kari ikan sepeket kecil ke dalam bahan tumbuk tadi dan ketepikan.
- Panaskan minyak
- Tumis bawang besar/kecil, bawang putih, halba campur dan 2 tangkai daun kari. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan tumbuk tadi dan biar sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam ( banyak sikit sebab kepala ikan hanyir ).
- Masukkan kepala ikan dan tambah air jika perlu.
- Biar mendidih, rasa jika ada kurang asam tambah asam, kurang masin tambah garam.
- Masukkan tomato pun boleh ( tomato pun boleh buat gulai jadi masam juga)
dah siap kari mamak.
No comments:
Post a Comment