Wednesday, January 9, 2013

Sabah - Hari 1 : Pasar Malam Sinsuran Kota Kinabalu

[ 3hb Disember 2012, Isnin - Malam ]

Selepas selesai menjamu selera kat Ocean Seafood Village. Dah kembali bertenaga kena cas. Destinasi seterusnya Pasar Malam, dekat ja. Pasar malam nie bukan yang tepi laut tu tetapi pasar malam sebelah Hotel Le Meridien, kecil ja. Pasar Malam Sinsuran.
Pasar Malam Sinsuran
Pasar malam nie yang menjadi tarikan ialah barangan mutiara. Banyak tiram kat Sabah nie. Berbagai hasil mutiara seperti brooch, kerongsang, butang baju melayu, gelang, rantai dan macam-macam lagilah. Original atau tak, aku tak pastilah ( dok baca kat web, ramai kata mutiara kat pasar malam nie campur ori dengan yang tiruan. Kalau nak yang ori kena ke Pasar Kraftangan tetapi lebih mahal ). Tapi harga memang murah.
Berbagai hasil mutiara
Selain dari barangan mutiara berbagai lagi barangan dijual seperti kraftangan, T-shirt Sabah, kain, pakaian terpakai, fridge magnet, cenderamata.

Datang beli-belah kat sini jangan lupa tawar kaw kaw punya. Kalau datang dalam kumpulan yang besar cuba pilih satu kedai sahaja dan pakat ramai-ramai serbu kat situ, baru boleh tawar harga gila-gila sikit.

Dah penat, cukuplah untuk hari nie. Balik hotel nak berlunjuq kaki.

Pasar Malam Sinsuran dibuka petang sehingga larut malam setiap hari. Lokasi Google kat bawah nie.


View Larger Map

[ Pautan lain dalam siri jalan-jalan ke Sabah pada 2 - 9hb Disember 2012: ]

1: Sabah : Perjalanan Pergi
2: Sabah - Hari 1 : Lok Kawi Wildlife Park
3: Sabah - Hari 1 : Muzium dan Heritage Village KK
4: Sabah - Hari 1 : Ocean Seafood Village KK
5: Sabah - Hari 1 : Pasar Malam Sinsuran
6: Sabah - Hari 2 : View Dari Tingkat 7
7: Sabah - Hari 2 : Pulau Manukan ~ Bhg 1
8: Sabah - Hari 2 : Pulau Manukan ~ Bhg 2
9: Sabah - Hari 3 : Rumah Terbalik Tamparuli
10: Sabah - Hari 3 : Jambatan Tamparuli
11: Sabah - Hari 3 : Pekan Nabalu
12: Sabah - Hari 3 dan 4 : Celyn Resort Ranau
13: Sabah - Hari 4 : SPA Ikan di Sg Moroli
14: Sabah - Hari 4 : Sabah Tea Plantation
15: Sabah - Hari 4 : Desa Cattle Dairy Farm ala New Zealand
16: Sabah - Hari 4 : Kinabalu Park
17: Sabah - Hari 5 : Perjalanan dari Ranau ke Tuaran ~ Bhg 1
18: Sabah - Hari 5 : Perjalanan dari Ranau ke Tuaran ~ Bhg 2
19: Sabah - Hari 5 : Taman Buaya Tuaran
20: Sabah - Hari 6 : Pasar Ikan KK
21: Sabah - Hari 6 : Pasar Besar KK
22: Sabah - Hari 6 : Pasar lagi
23: Sabah - Hari 6 : Pasar Buah-Buahan dan Pasar Kraftangan KK
24: Sabah - Hari 6 : Pasar Ikan Masin KK ~ Selamat Tinggal Sabah

2 comments:

  1. syoknya jalan-jalan KK. berapa hari kat sana..?

    ReplyDelete
  2. Murni... memang syok dapt tengok negeri orang. dok sana lebih kurang 7 hari ja. Travelog murni ke Eropah lagi menarik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...