Monday, January 7, 2013

Sabah - Hari 1 : Ocean Seafood Village Kota Kinabalu

[ 3hb Disember 2012, Isnin - Malam ]

Setelah penat bersenam disiang hari di Zoo Lok KawiMuzium dan Perkampungan Warisan yang kesemuanya telah mencabar kekuatan fizikal berjalan sambil kadang-kadang mendukung Ahmad Firas.

Segala tenaga yang keluar akan diisi malam nie. Macam biasa semua naik van. Perjalanan sekejap saja dan berhenti dihadapan sebuah restoran bersebelahan Hotel Promenade. Aku dan isteri senyap tak kata apa-apa melihat sebuah restoran yang terpampang besar lampu neon tertulis Ocean Seafood Village dalam tulisan jawi Cina dan orang putih.

Ocean Seafood Village

Senyap ja lah sebab yang bawa abang ipar aku. Dia tau la kot. Tawakal saja lah.

Nama ja Village bukan ada kampung nelayan pun cuma restoran tu yang besar. Masuk kedalam memang luas pun restoran tu. Mula-mula masuk disambut dengan longgokan buah durian. Kat dalam ada juga pengunjung Islam.

Restoran dibahagikan kepada dua bahagian terbuka. Bahagian depan kerusi meja makan dan bahagian belakang akuarium besar yang menempatkan berbagai spesis makanan laut hidup untuk dipilih dan dimasak. Pengunjung yang datang boleh melihat secara dekat.

Akuarium seperti underwater world
Nak pilih apa? semua terserah kat abg ipar aku la. Tak reti nak pilih.
Sementara menunggu hidangan sampai dihidangkan dulu kunyah-kunyahan supaya tak bosan. Kacang dengan jeruk betik. 

Tak lama minuman pun sampai. Semua oder benda yang sama, Kit Chai Ping iaitu minuman yang femes kat Sabah iaitu campuran limau kasturi + asam boi masin + air + ais.
Kit Chai Ping
Sebelum makanan sampai diletakkan kicap, bawang putih hancur dan cabai melaka potong. jadi kita campurlah bahan tadi sesuka hati untuk jadi pencicah.
Sambal kicap
Masa menunggu hidangan sampai, apa lagi melawat underwater world. Melawat hidupan laut dalam akuarium yang akan menjadi korban pengunjung. Macam-macam spesis ada. Yang biasa dilihat sampai yang lihat kat National Geographic. Betullah dikatakan Village rupanya seafood nie berkampung kat sini.
tak tau la apa kebenda udang nie
lobster

mantis prawn diletak dalam botol air mineral.
Menyauk hasil

Haaaa dah sampai pun. Mari kita lihat siapa yang kenaaaa. Layanzzzzz...
Siput tarik yang kat atas tu setelah ditarik isinya. Sos yang diberi tak sedap, jadi cicah sambal kicap. Rasa tak tau nak cerita.

Udang stim cicah sos.
Sayur apa entah di goreng

Kalau tak silap tiram goreng
Lobster butter.
Siakap masak nyonya.
Cerahhh...

Selepas habis makan lobster, Sesungutnya ( dia punya sesungut yang buat hiasan tuu ) diambil dan dibuat sup pula dan dihidangkan sebagai penutup.
Sup sepit dan sesungut lobster
Keseluruhan makan kat sini memang sedap tetapi harganya mak aihhhh.... tak tahan. Restoran ini dibuka setiap hari dari 12.30 tengahari hingga 10.30 malam. Restoran Ocean Seafood Village terletak bersebelahan Hotel Promenade Kota Kinabalu, lihat google map kat bawah.


View Larger Map

[ Pautan lain dalam siri jalan-jalan ke Sabah pada 2 - 9hb Disember 2012: ]

1: Sabah : Perjalanan Pergi
2: Sabah - Hari 1 : Lok Kawi Wildlife Park
3: Sabah - Hari 1 : Muzium dan Heritage Village KK
4: Sabah - Hari 1 : Ocean Seafood Village KK
5: Sabah - Hari 1 : Pasar Malam Sinsuran
6: Sabah - Hari 2 : View Dari Tingkat 7
7: Sabah - Hari 2 : Pulau Manukan ~ Bhg 1
8: Sabah - Hari 2 : Pulau Manukan ~ Bhg 2
9: Sabah - Hari 3 : Rumah Terbalik Tamparuli
10: Sabah - Hari 3 : Jambatan Tamparuli
11: Sabah - Hari 3 : Pekan Nabalu
12: Sabah - Hari 3 dan 4 : Celyn Resort Ranau
13: Sabah - Hari 4 : SPA Ikan di Sg Moroli
14: Sabah - Hari 4 : Sabah Tea Plantation
15: Sabah - Hari 4 : Desa Cattle Dairy Farm ala New Zealand
16: Sabah - Hari 4 : Kinabalu Park
17: Sabah - Hari 5 : Perjalanan dari Ranau ke Tuaran ~ Bhg 1
18: Sabah - Hari 5 : Perjalanan dari Ranau ke Tuaran ~ Bhg 2
19: Sabah - Hari 5 : Taman Buaya Tuaran
20: Sabah - Hari 6 : Pasar Ikan KK
21: Sabah - Hari 6 : Pasar Besar KK
22: Sabah - Hari 6 : Pasar lagi
23: Sabah - Hari 6 : Pasar Buah-Buahan dan Pasar Kraftangan KK
24: Sabah - Hari 6 : Pasar Ikan Masin KK ~ Selamat Tinggal Sabah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...