Skim Amanah Rakyat 1Malaysia

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia ( SARA 1MALAYSIA) merupakan skim yang dilancarkan oleh Kerajaan Malaysia dengan kerjasama PNB dan beberapa agensi kewangan untuk menggalak rakyat yang berpendapatan rendah menabung dan melabur.

Skim ini bukan terbuka untuk semua rakyat Malaysia. Ia terbuka untuk 100,000 peserta ( isi rumah ) sahaja, siapa cepat dia dapat. Dilancarkan selama setahun dari tarikh pelancaran pada 30 Januari 2012.

Antara ciri-ciri SARA 1Malaysia ialah setiap peserta hanya boleh melabur sebanyak RM 5,000.00. Peserta akan mendapat insentif selama 5 tahun. Pinjaman boleh dilakukan di beberapa bank seperti CIMB, BSN, RHB dan Maybank.

Bukan semua orang boleh dapat, ada syarat-syaratnya. Yang utama ialah pendapatan isi rumah mestilah RM 500.00 hingg RM 3,000.00. Apa maksud Isi Rumah ?

Definasi Isi Rumah:
Isi rumah yang layak memohon adalah individu dengan jumlah pendapatan kasar bulanan antara RM500-RM3,000 yang merangkumi kategori berikut:
    - Berkahwin - kombinasi pendapatan kasar suami dan isteri; dan
    - Ibu atau bapa tunggal - pendapatan kasar individu.


Cuba fikirkan.
1- Sebuah keluarga yang mempunyai suami, isteri dan 5 orang anak dan pendapatan isi rumah RM 3,000.00. Pendapatan perkapita lebih kurang RM 428.00 seorang ; dan
2- Sebuah keluarga yang tidak mempunyai anak ( tak ada rezeki lagi ) dan pendapatan RM 3,000.00. Pendapatan perkapita RM 1,500.00 seorang.

Aku bukan dengki tapi adalah sikit-sikit dengki. Kepada yang berkelayakan cepat-cepat isi borang sebab siapa cepat dia dapat.

Nie dia kelayakan penuh untuk memiliki skim ini atau boleh layari web SARA 1MALAYSIA.

KELAYAKAN
 1. Permohonan terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia berumur antara 18 hingga 58 tahun
 2. Pemohon mesti mempunyai pendapatan kasar isi rumah antara RM500 hingga RM3,000
 3. Pemohon tidak muflis sepanjang tempoh pembiayaan pinjaman
 4. Syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh bank
 5. Pemohon dan /atau pasangan tidak menerima bantuan dari skim-skim khas lain Kerajaan yang diuruskan oleh ASNB:
  • Program Bantuan Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT);
  • ASB Sejahtera; dan
  • ASW 2020 Bandar
 6. Pemohon dan /atau pasangan tidak memiliki pelaburan di dalam mana-mana unit amanah ASNB ATAU; sekiranya ada, jumlah pelaburan terkumpul bersamaan atau kurang dari RM10,000
 7. Status akaun unit amanah ASNB tidak bermasalah
 8. Permohonan adalah tertakluk kepada agihan Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia)I sepertimana yang telah ditetapkan dan sekiranya masih ada:
  • Bumiputera - 50%;
  • Cina - 30%;
  • India - 15%; dan
  • Lain-lain - 5%
 9. Hanya salah seorang isi rumah yang layak memperolehi pembiayaan pinjaman
 10. Permohonan diluluskan bagi pinjaman di satu bank sahaja

No comments:

Post a Comment