Juruwang Pasar Raya Teraniaya

Rujuk kepada aduan oleh Juruwang Teraniaya dalam Utusan Malaysia ( petikan ada kat bawah sekali ). Pertama kali tahniah kepada pelapor sebab berani membuat pendedahan. Semoga pihak-pihak berwajib membuat tindakan segera supaya pekerja-pekerja Islam tidak tertindas.

Kita harus pandang kes ini bukan mengenai pekerja Islam pasar raya tersebut sahaja tetapi pelanggan Islam yang mengunjung ke pasar raya juga.
Gambar hiasan dari Google
Cuba bayangkan kita  ( ugama Islam lah) sedang beratur di kaunter. Di hadapan kita ada seorang pelanggan beragama lain yang salah satu barang yang hendak di beli ialah daging babi. Sampai di kaunter, barang-barangnya di letakkan atas kaunter. Si Juruwang telah mengambil  barang-barang pelanggan tadi dengan tangan tak berlapik untuk kiraan dan di masukkan ke dalam plastik beg dan urusniaga selesai. Si Juruwang tadi laplah tangannya dengan tuala lebih kurang.

Kini sampai giliran kita pula. Kita pun letaklah semua barang yang hendak di beli atas kaunter yang sama dan Si Juruwang tadi pun kiralah semuanya dan urusniaga selesai.

Apa yang nampak ketika ini ? Kaunter yang digunakan telah di cemari dengan sisa-sisa babi ( mungkin bekas daging babi itu basah ) dan juga tangan Juruwang tadi pun masih belum suci ( tidak samak) dan berkemungkinan lembap. Apa yang berlaku setiap barang yang ada atas kaunter yang terkena sisa babi akan jadi najis ( kena samak lah) dan juga setiap barang yang di pegang oleh juruwang akan jadi najis juga. Kita bawa balik barang tersebut masuk dalam kereta dan di punggah kat rumah. Berapa banyak lokasi yang barang tu akan sentuh ?? Fikir-fikirkan...

Cadangan akulah supaya pasaraya yang menjual apa-apa yang haram seperti daging babi, di buka satu kaunter khas untuk mereka dan di jaga oleh orang bukan Islam. Lebih baik lagi bahagian jualan benda ni di buat di luar pasaraya atau tak di jual terus.

Kalau Pengurus pasar raya masih berkeras mahu pekerja Islam buat seperti laporan ini. Pakat semua piket kat depan pasar raya supaya pelanggan Islam boikot pasar raya tu. Atau semua pekerja Islam letak jawatan. Insyallah banyak lagi ruang rezeki kat tempat lain.

** Petikan dari Utusan Malaysia 19hb Januari 2012 **

Juruwang disuruh pegang daging babi tanpa lapik

SAYA adalah salah seorang juruwang (cashier) yang bekerja di sebuah pasar raya di Kamunting, Taiping. Pada tarikh 11.01.2012, lebih kurang pukul 3 petang, pihak pengurusan telah membuat mesyuarat di antara semua juruwang.

Di dalam mesyuarat tersebut, pengurus kami menyatakan ada seorang pelanggan bukan Islam telah membuat aduan kepada pihak atasan mempertikaikan mengapa juruwang Melayu Islam memegang daging babi beralaskan plastik seolah-olah menghina makanannya.

Apa yang membuat kami semua terkejut, pengurus kami telah berkata, "Kenapa perlu berlapik? Jijik sangatkah? Geli sangatkah? Jangan terlalu ikutkan adat sangat. Yang bermasalah ini adalah juruwang Melayu.

Kalau sudah tak boleh nak pegang, lebih baik saya mengambil pekerja bukan Melayu. Selepas ini, saya tak mahu lagi kamu semua pegang barang-barang itu beralaskan plastik. Saya mahu kamu semua pegang dengan tangan sahaja.

Jika saya dapati kamu semua buat sekali lagi, saya akan tukarkan kamu semua ke bahagian lain."

Bukan niat kami hendak menghina makanan orang bukan Islam. Menurut ajaran dan hukum Islam, daging itu adalah haram disisi agama Islam bukan setakat memakanya, malah menyentuhnya pun tak boleh. Jika tersentuh biarpun bekasnya sekali pun, ia perlu disamak.

Pengurus kami dan orang atasan kami bukan Islam. Tidakkah mereka tahu orang Islam amat sensitif dengan daging babi. Bahasanya seolah-olah mempersendakan agama Islam dan berbau perkauman. Mentang-mentanglah kami ini semuanya perempuan, tidak pandai hendak memberontak, senang benar mereka hendak mempersendakannya.

Saya cuba untuk berpakat dengan rakan-rakan kerja Melayu saya untuk melaporkan perkara ini di pejabat agama atau pihak berkuasa yang lain, tetapi mereka enggan untuk berpakat kerana takut ditukarkan atau kehilangan kerja.

Inilah sifat kakitangan Melayu yang beragama Islam di sini. Hanya dengan ugutan mereka sangup menggadaikan agama demi wang.

Kita sebagai orang Islam sepatutnya mempertahankan kesucian agama kita. Tahukah mereka perkara ini tidak boleh dipandang remeh kerana membabitkan kesucian diri untuk beribadat kepada Allah SWT. Saya kecewa dengan sikap segelintir bangsa Melayu yang beragama Islam ini.

Sepatutnya pihak pengurusan pasar raya tempat saya bekerja mengadakan kaunter 'Tidak Halal' untuk scan barang-barang tidak halal dan dijaga oleh juruwang bukan Islam.

Kadangkala saya terfikir, bekas diletakkan barang tidak halal di kaunter ini, kemudiannya diletakkan pula barang-barang yang dibeli pelanggan lain beragama Islam. Bagaimana tahap kesuciannya?

Saya ingin mengadukan perkara ini kepada jabatan agama atau pihak berkuasa lain, tetapi saya tidak pandai untuk membuat sendirian.

Tolonglah sesiapa yang membaca artikel ini, bantulah kami orang Islam yang ditindas di pasar raya ini, juga pelanggan Islam yang mengunjungi pasar raya ini. :- Utusan

JURUWANG TERANIAYA
Taiping, Perak

No comments:

Post a Comment