Oleh kerana masa nie ikan temenung murah, sekilo RM 3 saja. Beli kat Kuala Penaga pada 6/5/2011. Jadi makan tak payah ngan nasi, buat ikan celup tepung. Dok teringat arwah mak aku pernah masak. Oleh kerana tak tau mask, apa lagi search internet cari saja. Aku rujuk laman nie http://www.trymasak.my/ dan http://www.myresipi.com/.
Bahan-bahan:
- ikan temenung ( ikan lain aku tak tau, cari la kat internet ) disiang dan ditos airnya.
- 2 cawan tepung beras
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh kapur makan
- garam secukup rasa
- air
- sebiji telur
Cara masak senang ja.
Cairkan kapur makan dengan sedikit air masukkan kedalam tepung bersama serbuk kunyit dan sebiji telur dan masukkan air. Pastikan air tak terlampau banyak atau kurang, kira-kira bancuhan tu pekat dan boleh salut ikan dengan elok. Tambah garam secukup rasa. Gaul sehingga sebati.
Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Celupkan ikan kedalam bancuhan tadi. Setelah minyak panas, masukkan ikan tersebut kedalam kuali.
Ikan celup tepung sedap cicah dengan sos. Mabelesssss.
No comments:
Post a Comment