Warong Tok Long

Warong Tok Long
Satu lagi warong nasi kampung di Kepala Batas lebih tepat di Paya Keladi. Warong Tok Long. Jangan silap kat jalan nie juga ada sebuah kedai lagi guna nama yang hampir sama Mak Long, Mee Rebus Mak Long. Apa hubungkait kedua-dua kedai makan nie? Tanya tokey kedai.

Tempat letak kereta luas juga depan warong. Kalau penuh letak ja di seberang jalan.
Disediakan berbagai menu masakan kampung, memang banyak pilihan seperti masak lemak, asam pedas, kari, kurma kambing, ikan bakar, sayur campur, masak lemak otak, ulam-ulaman, sambal dan macam-macam lagilah.
Ramai pengunjung, bukan dari kawasan kampung sekitar tetapi juga dari pejabat-pejabat kerajaan, swasta berhampiran datang makan kat sini.
Anak aku punya feberet, kerang rebus.
Kalau bawa bebudak kecik, best ada tempat mainan disediakan disebelah warong, berbumbung. Makan pun selesa mereka tak kacau. Kebersihan dijaga dengan baik.
Ini dia menu. Mee rebus dan bihun sup kat sini pun best. Bihun sup cara kampung, sup daging ( kalau kedai tom yam  depa buat sup apa-apa entah dimasukkan macam-macam bahan ). Ada sup tulang. Klik imej untuk paparan besar.
Warung Tok Long ini di buka untuk makan tengahari sahaja. Makanan di sini memang sedap, jadi kena datang awal sikit kalau lambat, kurang la sikit lauknya. Harga boleh tahan la, jika dibanding dengan kawasan kampung, harga boleh dikatakan sedikit mahal. Tutup hari Ahad. Lokasi terletak berhampiran Pusat Kesihatan Paya Keladi. Lihat Google map kat bawah.

View Warong Tok Long in a larger map

1 comment:

  1. Marka aku kata toke kedai tu kerja cikgu dulu..

    ReplyDelete