PUO - dalam berita

15 pelajar cacat ikuti pengajian di PUO

Mohd. Khair Saidin dan Mariani Mustafa bersama anak mereka, Fatin Fazleena pada hari pendaftaran pelajar baru di Politeknik Ungku Omar, Ipoh, kelmarin.


IPOH 8 Julai - Seramai 15 pelajar cacat pendengaran dan bisu antara 1,300 pelajar baru yang mendaftar mengikuti pengajian peringkat diploma dan sijil di Politeknik Ungku Omar (PUO) bagi sesi Julai 2009 di sini.

Pengarah PUO, Mohd. Jayus Bunasir berkata, empat pelajar perempuan dan 11 pelajar lelaki terbabit akan melanjutkan pelajaran di peringkat program Diploma Kejuruteraan Awam (DKA) dan Sijil Kejuruteraan Awam.

''Kita mempunyai pensyarah yang berkebolehan bagi mengajar pelajar-pelajar istimewa ini mengikuti pengajian program masing-masing,'' katanya di sini semalam.

Menurut Mohd. Jayus, pendaftaran pelajar baru yang diadakan itu berjalan lancar dan PUO juga mendapatkan kerjasama Jabatan Kesihatan Perak mengadakan ujian saringan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1).

''Setakat ini tiada pelajar yang dikesan membawa wabak tersebut dan keadaan pelajar di sini terkawal," katanya.

Sementara itu, seorang pelajar cacat pertuturan, Fatin Fazleena Mohd. Khair, 18, berkata, dia gembira mendapat tawaran melanjutkan pengajian peringkat Diploma Kejuruteraan Awam di PUO.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Convent Alor Setar, Kedah itu berjanji akan belajar bersungguh-sungguh demi mencapai kejayaan yang diharapkan.

''Saya yakin boleh mencapainya kerana sokongan daripada keluarga saya," kata anak bongsu daripada tiga beradik itu.

Seorang lagi pelajar, Che Norahimi Che Hassan, 18, dari Kuala Lumpur yang mengikuti pengajian peringkat Sijil Kejuruteraan Awam pula berkata, dia mendapat sokongan keluarga untuk melanjutkan pengajian di politeknik itu.


''Saya akan berusaha untuk membuktikan kami juga boleh berjaya jika berusaha,'' katanya.

***Petikan dari Utusan Online pada 19hb Julai 2009***

No comments:

Post a Comment