Wednesday, April 24, 2013

Gedong Chak Kota Kuala Muda

Dah...dah...cukup lah tu. Tak larat dengar cerita politik lagi. Sampai aku pun pening nak pilih yang mana. Berenti sekejap tarik nafas panjang-panjang, kita cerita makan pulak.

Kesinambungan pekena Mee Udang Pulau Sayak hari tu, dalam perjalanan balik pula. Balik melalui pekan Kota Kuala Muda nak ke Tikam Batu, Sungai Petani. Kali nie tergerak nak ambil gambar dan biasalah beli makanan tradisional nie.  Sebelum nie pun dah makan tapi tak ambil gambar saja.

Gedong chak Kota Kuala Muda
Nie makanan tradisional orang Kedah yang femes dan selama aku hidup sampai hari nie rasanya kat sini saja jual dan dibakar benda nie secara live. Nama pun pelik sikit, Gedong Chak. Nak tahu macam mana dapat nama nie, google sendiri.
Mak cik sedang membakar gedung chak seperti bakar otak-otak.
Gerai nie terletak betul-betul ditepi jalan. Sampai saja kat situ mula-mula beli kalau tak silap 6 biji, panas-panas. Masuk kereta zup..zap...zup....zap.. cerah. Anak-anak pun suka. Keluar sekali lagi beli, lepas tu zup.. zup..zup zap... tak berapa cerah. Maklumlah benda manis nie makan mana boleh banyak-banyak, muak.

Dah siap dibakar, seperti otak-otak
Apa rasa gedung chak nie?? rasa manis-manis lemak seperti dodol atau lepat liat, terasa nyoq kelapa parut dalamnya. Dibalut dengan daun nipah seperti otak-otak. Cara bakar pun sepeti otak-otak atau pulut udang/panggang diatas bara api. Nak tau cara masak klik kat sini http://www.memori-kedah.com/ .



Setelah dibuka.
Gerai dibuka waktu petang, hari dan waktu sebenar aku tak pasti pulak. Harga kalau tak silap satu empat kupang / 40 sen. Kalau sesiapa yang teringin atau mengidam nak makan gedong chak nie, lihat google map kat bawah.



View Gedong Chak Kota Kuala Muda in a larger map

Map dari Wikimapia pula.

2 comments:

  1. gedong chak is my favourite. memang susah nak dapat area ni. dulu kalau bulan puasa..kat pasar ramadhan seberang jaya je la yang ok pun.

    bila-bila pi pantai merdeka boleh la try yang ni pulak..

    ReplyDelete
  2. Memang rare...kena try sebelum benda nie pupus

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...