Ipoh - Dataran Sungai Kinta

Haaa... hari ini nak cerita mengenai kursus yang aku dapat hadir pulak. Punggah ada ka punca cerita mengenai kursus. OKlah aku cerita acara sampingan ketika berkursus di Hotel Kinta Riverfront, Ipoh Perak. Yang best makan di Kinta Riverfront nie masa tengahari ialah setiap hari ada menu kambing.
P_20150414_135925_HDR
Hotel Kinta Riverfront
P_20150414_085100_HDR
Kurus.

Biasalah kursus... kursus juga tapi acara sampingan mesti ada. Maklumlah bukan senang nak sampai tempat orang ~ macam ke luar negara. Dalam Malaysia pun banyak tempat yang menarik.
P_20150416_075832_HDR
Pemandangan dataran Sungai Kinta suatu pagi dari tingkap Hotel Kinta Waterfront.

OKlah di mulai dengan acara jalan-jalan keluarkan peluh waktu petang di hadapan Hotel Kinta River Front. Jalan-jalan di dataran Sungai Kinta. Hotel nie terletak betul-betul di hadapan Sungai Kinta yang sarat dengan sejarah Bandaraya Ipoh.
P_20150415_190646_HDR
Salah satu jambatan untuk menyeberangi Sungai Kinta ~ tak ada pad lock, kunci tayar basikal pun OK.
P_20150414_183146_HDR
Hotel Kinta Riverfront bersebelahan Sungai Kinta.
P_20150414_183113_HDR
Sungai Kinta.
Sebahagian tebing sungai ini di buat seperti dataran untuk tarikan pengunjung. Disediakan kemudahan tempat pejalan kaki dan disediakan kiosk-kiosk yang menempatkan gerai makan, sewaan basikal, cenderahati dan sebagainya.
P_20150415_190936_HDR
Basikal untuk di sewa.
Berhampiran tebing sungai ini juga terdapat sebuah taman untuk beriadah iaitu Taman Dr Seenivasagam. Didalamnya terdapat alat permainan, trek joging dan sebuah tasik dan juga sebuah Taman Jepun. Bolehlah joging, tapi aku jalan saja la.
P_20150414_183421_HDR
Taman Dr Seenivasagam ~ tasik cantik dah tapi air kaler gelap ja..
P_20150415_191953_HDR
Taman Jepun.
OKlah sambil mengeluarkan peluh ada satu lagi tarikan di sini. Jika kita melalui laluan pejalan kaki disini akan nampak benda-benda pelik. Haaa bukan hantu tapi alat-alat yang digunakan untuk melombong bijih. Alatan teresebut diletakkan ditepi-tepi jalan menjadi tarikan pengunjung.
P_20150414_184029_HDR

Sambil beriadah dapat juga generasi sekarang tahu bahawa Lembah Kinta ini merupakan kawasan perlombongan bijih timah suatu ketika dulu dan pernah menjadi pengeluar bijih timah terbesar di dunia. Kalau buka buku sejarah pasti akan jumpa nama-nama seperti Long Jaafar, kongsi gelap Hai San dan Ghee Hin yang mewarnai sejarah perlombongan di Kinta. Nak tahu lagi kena baca buku sejarah atau Google, banyak maklumat boleh dapat.
P_20150414_190118_HDR
Alat melombong, tak tahulah apa ke nama benda tu.

P_20150414_190445_HDR
Dihujung ruang pejalan kaki terdapat sebuah muzium terbuka lombong bijih timah yang menggunakan kaedah pum, Muzium Palong ~ Palong Tin Museum. Tak pastilah palong ini asli atau sekadar model sahaja. Tapi sayang telah ditutup untuk penyelenggaraan. Nampak pun dah uzur dan merbahaya. Walau ditutup dapat juga dilihat dari luar palong-palong.
P_20150414_185810_HDR
Palong Tin Museum
P_20150414_185739_HDR
P_20150414_185929_HDR
P_20150414_185857_HDR

Waktu malam Dataran Sungai Kinta di hadapan hotel ini amat cantik dihisi dengan lampu-lampu LED. Begitu juga dengan pemandangan dari tingkap bilik aku. Bolehlah lepak-lepak menghirup udara sungai.
P_20150414_192027_HDR
Sungai Kinta dihiasi lampu LED waktu malam.

P_20150415_175000_HDR
Pemandangan Flat Waller Court dari bilik aku.
OKlah nanti entry kedua, jalan-jalan cari makan di sini.


[ Pautan jalan-jalan kursus ke Ipoh 14/4/2015 hingga 16/4/2015]

1. Ipoh - Dataran Sungai Kinta
2. Ipoh - Restoran Nasi Lemak Ayam Kampung


1 comment:

  1. Dear Sir.,

    We are a major supplier of ELECTRONIC quadricycles in Taiwan.

    We are aware that you provide quadricycles for rental and have built supplies of your own. It is good. You are welcome to place an order to us without limitation of minimum quantity if you are interested in purchasing more quadricycles.

    Please browse the attached information and keep in touch.

    1. SIMPLY ASSEMBLE

    Universal parts, reducing lots of stock for spare parts; therefore, saving money. Easily assembled on your own.

    2. HANDLES, MUD GUARDS, BRAKES and so on.

    No matter for customers or rental operators it is much wise to import the bicycle alike surrey quadricycles for better business.

    3. WE ARE HERE

    We are the supplier of surrey quadricycles from Taiwan. Motor-powered and none power are available. Let us boost your rental business better. Your inquiries are welcome. We are pleased to offer you an initial order, one or two pieces without minimal quantities of order.

    Solomon Chen, Cowell and Health International
    TEL: 886-2-2934-4990
    FAX: 886-2-2930-5296
    CELL: 886-928-096069
    E-mail: solomon.chen@cowellandhealth.com

    https://www.facebook.com/groups/183859785526086/

    ReplyDelete