Tuesday, June 11, 2013

Penang : Toy Stories

6hb Jun 2013 jam 7 petang, sebahagian dari susur keluar Jambatan Pulau Pinang ke-2 runtuh. Diharap sesiapa yang menjadi mangsa nahas itu bersabar dan pihak-pihak tertentu janganlah dipolitikkan benda nie biar siasatan dibuat dahulu.

[ 27hb Mei 2013 ]

Sambung kembali cerita cuti-cuti ke Penang ( macam aku dok mana hala jauh ). Setelah berpeluh pusing Fort Cornwallis kami ke satu lokasi lagi. Sebenarnya aku nak tulis pun tak tau nak mula kat mana setelah lawat tepat nie. Kepala hotak jadi kosong... kosong... kosong... oooo..ooooo macam lagu Najwa Latif. Tapi tak adalah kata-kata cacian yang nak diberikan cuma terasa sedikit tak best.
Toy Museum Penang

Dari Padang Kota diteruskan perjalanan ke utara Pulau Pinang iaitu ke Teluk Bahang. Kesebuah distinasi lawatan iaitu Toy Museum. Ini merupaka lokasi terkini setelah berpindah dari Tanjung Bungah. Muzium nie susah nak nampak dari jalan utama sebab kena masuk lorong sempit nak ke SKJ (C) Yoke Hwa. Nak mudah ia terletak dihadapan Dewan MPPP (sebelah Masjid Teluk Bahang).

Anak-anak aku memang seronok nak masuk, tak sabar. Tapi kena tunggu Ahmad Firas ceria dulu sebab tertidur letih berjalan melawat Fort Cornwalis. Keadaan dah Ok baru masuk. Seperti biasa kena tol dulu ( harga tiket lihat bawah ).

Masuk saja nahhh berderet patung mainan dari kecil sampai yang besar. Patung-patung diletakkan dalam rak bertutup plastik lutsinar dalam beberapa baris. Layan gambar kat bawah. 
Fatini takut
King Kong dan Superman

 
Lihat patung-patung nie, Ahmad Firas dengan Nur Fatini jadi takut terutama yang jenis besar-besar. Apa lagi kena dukung. Setelah tengok patung mainan kecil-kecil dan kereta tentera baru Firas OK, boleh berjalan sendiri.
Lihat helikopter: Firas dan Fatini baru boleh jalan
Nur Fatini masih takut lagi.
Dalam muzium ini dipamerkan beribu-ribu patung dari cerita kartun, animasi dan filem seperti Barbies, Captain America, Toy Stories, Ice Edge, Superman, Pirates of Caribbean, Spiderman, Lara Croft dan Alien.
Ammar dengan Alien
Sarah dengan Cheplos

Sarah dengan Joker
Ammar dengan Captain America

Sebab apa aku kata kosong tak tau nak tulis apa kat atas sebab apa yang dipamerkan merupakan koleksi patung-patung mainan yang diletakkan dalam bekas plastik, tak boleh sentuh pun. Boleh nyanyi lagu Suhaimi Mior Hassan pula " Boleh pandang-pandang, Jangan pegang-pegang". Lagi pun setiap patung-patung tak ada surat beranak atau salah silah keujudannya. Kalau boleh letakkan sedikit maklumat mengenai patung tu baru boleh timba ilmu nak jawab PMR dan SPM nanti. Pengunjung sekadar tengok sahaja.

Mula-mula anak-anak aku memang teruja melihat patung-patung tu, lama-kelamaan menjadi bosan. Setakat tengok sahaja, kalau boleh bebudak tu nak juga main-main atau lambung-lambung.

Sebelum beli tiket kana tunjuk IC dulu, peraturan baru untuk membuktikan rakyat Malaysia bukan pengundi hantu. Harga tiket untuk rakyat Malaysia:

Dewasa : RM 15.00
Kanak-kanak ( 4 - 12 tahun ) : RM 10.00
Waktu di lawatan setiap hari dari 9 pagi hingg 6 petang.

Tempat parking luas dihadapan muzium tetapi jalan masuk sedikit sempit dan tak berapa sempurna. Lokasi lihat kat bawah.

[ Pautan lain dalam siri jalan-jalan Pulau Pinang pada 27hb May 2013 ]

1: Penang : Fort Cornwallis
2: Penang : Toy Museum
3: Penang : Muzium Perang
4: Penang: Akuarium FRI

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...