BPA...BPA...BPA

Ini botol susu bebas BPA yang baru beli kat Miki Baby Land Kepala Batas. Setelah sebok akhbar dan TV mengumumkan kemungkinan ( kemungkinan di gunakan sebab tiada bukti saintifik mengatakan keburukannya ) bahaya akibat BPA yang terdapat dalam bahan botol susu. Nama pendek BPA nama panjang Bisphenol A.

Sampai ke kedai, botol susu BPA free cerah, habis. Perihatin ibu bapa membeli botol baru yang lebih selamat. Aku lihat yang jenama Avent ja, tapi jenama lain ada lagi dengan harga yang jauh lebih murah. Pengharaman penjualan botol susu akan bermula pada 1 Mac 2012 menurut Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia. Dibawah sedikit kenyataan akhbar Menteri Kesihatan Malaysia:

"Mesyuarat Jemaah Menteri pada 2 Mac 2011 telah bersetuju dengan cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi Bisphenol A (BPA). Dimaklumkan bahawa penguatkuasaan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA akan berkuat kuasa pada 1 Mac 2012."

Yang mushkilnya kenapa diambil 1 tahun untuk mengharamkannya. Baca lagi sebahagian lagi kenyataan ini

"Tindakan pengharaman ini akan dilaksanakan secara berperingkat dan pihak industri diberi tempoh masa satu (1) tahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah yang sesuai."

Serupa hendak menjaga pengilang. Kenapa tidak bagi 3 bulan sahaja. Tentu mereka ada alternatif untuk melakukan perubahan dengan cepat. Ada negara lain dah lama mengambil tindakan pengharaman. Kita sepatutnya mengambil iktibar dari pengharaman oleh negara luar, mesti ada sebab.

Walau pengharaman akan berlaku setahun lagi tetapi botol susu bebas BPA sudah ada di pasaran. Ada yang plastik dan ada yang kaca. Harga pun boleh tahan mahal juga berbanding dengan yang biasa. Kalau anak minum tertib, sopan dan lemah lembut ok lah guna yang kaca. Hairan juga kenapa yang jenis kaca pun mahal sedangkan sebotol sos yang dalam bekas kaca baru harga RM4.00. Tak dak sesiapakah yang dapat buat modifikasi tudung botol sos supaya boleh dimasukkan puting??.

Diharap botol bebas BPA akan turun harga selepas ini sebab ia tiada pesaing lagi.

Kepada pihak tertentu ada persoalan timbul, bagaimana kita hendak mengenalpasti botol tiruan atau original. Ini perlu difikirkan dari sekarang. Ketika ini kebanyakan botol bebas BPA hanya mempunyai pelekat yang mengatakan bebas BPA di luar botol atau di pembalut sahaja. Oleh itu mesti ada satu kaedah yang lebih jelas lagi mengenai perkara ini.

Buat masa sekarang botol yang mengandungi BPA bersifat keras dan lutsinar ( inilah tujuan digunakan BPA ) tetapi yang bebas BPA akan sedikit pudar dan lembut. Secara saintifik plastik botol susu bayi boleh dikenalpasti melalui kod yang terdapat pada botol tersebut.

Plastik telah di identifikasikan sebanyak 7 jenis bergantung kepada bahan pembuatannya seperti dibawah.


Untuk selamat botol susu yang di identifikasi nombor 7 perlu di elakkan dan ada yang mengatakan nombor 3 pun perlu di elakkan. Seboleh cari yang mempunyai tanda atau tulisan BPA Free yang di ukir atas botol.

Kepada yang telah terbeli botol yang ada BPA dibawah cara pengendalinnya ( maklumat dari Kementerian Kesihatan Malaysia ) :

1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada. Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.

2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu. 3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.

4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

BPA ini bahaya disebabkan oleh bahan ini dapat meniru horman manusia, oleh itu ia memberi kesan kepada sistem tubuh terutama kepada bayi dan kanak-kanak.

Antara laman web yang boleh di buat rujukan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A http://fsq.moh.gov.my/v2/modules/xt_conteudo/index.php?id=293 http://www.plasticfreebottles.com/ http://www.hhs.gov/safety/bpa/ http://www.bisphenol-a.org/ http://www.health.state.mn.us/divs/fh/mchatf/documents/bpafactsheet.pdf

No comments:

Post a Comment