Thursday, August 20, 2009

Insuran menyusahkan...

Hari ni aku nak renew road tax dan buat insuran kereta. Pepagi aku pi la ke pejabat Pos USM, dekat jerr. Sampai kat Pejabat Pos aku pun tanya kat kaunter " Nak renew road tax ngan buat insuran sekali berapa?" (tanya dulu sebab tak pasti duit yang aku bawa cukup ka tak). Depa jawab "Tak tau, encik kena bawa cover note atau polisi lama, baru boleh check berapa kena bayar". Aku tak bawa kedua-dua, cuma bawa geran ja, jadi tak leh buat la. Depa bagi tau lagi " Kalau tak bawa nanti insuran anggap NCB 0%, kena bayar penuh". Mungkin Pejabat Pos tak menggunakan sistem komputer. Jadi aku balik ke opis balik.

Sambil balik tu aku talipon runner dalam USM nie yang boleh buat Insuran kenderaan ( aku biasa buat insuran ngan di sekali). Tak berapa lama dia pun datang. Lalu aku beri kat dia geran. Dia kata kena ada cover note atau polisi. Aikkk sebelum nie tak perlu bawa pun. Dia bagi tahu " Dulu boleh buat secara on-line tapi la ni kena bawa salah satu untuk sahkan NCB kita. Sekarang ni syarikat insuran buat polisi ketat sikit sebab nak tekan orang atas supaya menaikkan kadar insuran kenderaan". Oooo baru aku tau Pejabat Pos tu bukan tak ada on-line tetapi syarikat insuran dah buat polisi baru untuk renew road tax.

Seingat aku dulu cuma masukkan nombor kenderaan, maka keluarla semua maklumat insuran kenderaan tersebut. Dia juga bagi tahu jika kenderaan terlalu lama syarikat insuran banyak yang tak mahu buat dah terutama yang third party, kalau ada pun...mahal. Ini terjadi kepada runner tu sendiri ketika nak renew motor lama dia. Syarikat dia sendiri pun tak mahu terima.

Susah la cam nie, syarikat insuran suka hati saja buat cara baru untuk menyusahkan pengguna. Asal nak naikkan kadar insuran di buat polisi yang menyusahkan pengguna. Sedangkan sistem on-line amat menyenangkan dan kita dapat check status dengan mudah telah di payahkan. Apa kata Bapak-bapak meteri... mau tunduk ka???. Bagi aku la, baik naikkan kadar road tax dari naikkan kadar insuran, sebab road tax masuk kepada rakyat balik. Atau kalau lagi baik kurang kan kedua-duanya....pasti MENANGGG PERMATANG PASIR.

2 comments:

  1. akum bro..sy ada tertengak blog bro.. bro kata masa kecik2 dulu bro dok bukit jambul pendang.. sy org bkt jambul.. bro anak sap?? dok tang mana??

    my email: yak_sb@yahoo.com.my

    nak tgk gambaq : www.flickr.com/photos/dhiauddin

    ReplyDelete
  2. aku dah email...dapat gak kenai orang BJ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...