Wednesday, January 12, 2011

Jika Facebook Tutup?


Dengar ura-ura Facebook akan tutup. Apa berlaku jika facebook di tutup? Yang boleh aku bayangkan ialah:

1) Pengurangan penggunaan elektrik sebab kurang penggunaan komputer. Pendapatan TNB berkurang.
2) Pembelian komputer / laptop akan berkurang terutama netbook. Banyak kedai komputer boleh tutup.
3) Produktiviti kerja lebih meningkat.
4) Peningkatan kes kurang siuman dan bunuh diri buat jangka masa singkat sebab hilang kawan-kawan dan tak dapat meluah perasaan.
5) Tak dapat bertanya khabar secara percuma. Tapi akan berubah ke sosial web lain.
6) Aktiviti keluarga akan bertambah dan mengeratkan tali kekeluargaan.
7) Aktiviti riadah dan aktivi luar akan meningkat.
8) Bercucuk tanam secara fizikal dilakukan di laman rumah. Sebelum ini bercucuk tanam kat web, laman rumah berlalang.
9) Kawan-kawan yang jauh dah terputus hubungan dan tak tahu aktiviti yang dilakukan.
10) Cyber cafe akan berkurangan pelanggan. Boleh rugi looo.
11) Kedai mamak akan meriah lagi, kawan-kawan berjumpa di situ. Sebelum ini masing-masing sembang guna FB saja. Pergi juga kedai mamak tapi sorang-sorang saja bawa laptop order teh tarik secawan duduk berjam-jam.
12) CELCOM, MAXIS dan pembekal internet jalur lebar kena buat promosi lain pulak, iklan kena padam FB.
13) Handphone cerdik yang orang selalu guna update status masa jalan-jalan seperti Blackberry akan kurang sedikit permintaan.
14) Tak ada lagi lah rasa macam artis asyik dok update apa yang mereka buat seperti "saya ada dalam shoping komplek" atau "saya dalam toilet".
14) Kesesakan trafik dalam talian internet akan berkurang.
15) Kurang sikit sumbangan kita kepada bangsa Yahudi. Kurang kaya sikit rakyat Israel.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...